Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kosztajnica - Hrvatska KostajnicaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Kostajnica-Djed

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

„…Kosztajnica települése fölött, a Djed-nek nevezett magaslaton, a 18. század elején, egy alaprajzában négyzetes erődítés állt, a közepén egy őrgóréval. Nem sokkal ezután, egy bástyás erőd kiépítésébe kezdtek, aminek során a négyzet sarkai, hosszan elnyújtott, ék-alakú bástyákat kaptak, továbbá egy-egy pajzsgáttal ( ravelin ) látták el az erősség keleti és nyugati oldalát. Az erőd állapotát mutató ábrázolásra (feltehetően 1713-ból való) [29], felrajzolták a tervezett erődítéseket és a már elkészült védőműveket is, melyek akkoriban már álltak: egy északnyugati bástyából, továbbá egy keletről nyugatnak tartó kötőgátból. Talán Weiss 1729-es rajza ezt az állapotot rögzítette és amit még ez után építhettek [30].

Az építkezésekben fontos változások történtek 1735-ben, amikor is F. Du Portal de Monteau vette át az építkezések irányítását, aki egy új erődítés építésébe kezdett [31]. Az ő tervezete jelentős változtatásokkal járt, ám feltételezhető, hogy az addig felemelt védőműveket, bizonyos fokig integrálta az újabb építkezések során. Mint, ahogy azt az 1736-os alaprajz (17. kép) mutatja, a tervezett erőd hosszúkás alaprajzzal bírt volna, fél-bástyákkal a sarkain, valamint háromszög alakú kiugrásokkal az elülső oldalakon. A sáncokat árkokkal, valamint fedett utakkal és vársíkokkal ( glacis ) kellett volna övezni [32].

Az 1750-es állapotokat, egyetlen, nem teljesen világos ábrázolás tartalmazza. Ezen látható, hogy az erőd két részből állt, egy északiból és egy déliből, amit eltérő kialakítású árkokkal osztottak ketté. Az nyilvánvaló, hogy a déli rész ekkoriban már kész volt, míg az északi rész csak tervezet volt, vagy még csak építés alatt állt. Az erődöt nem teljesen du Portal tervei szerint vitelezték ki, amiről az erod mai állapota és más 18. század második felei ábrázolások is tanúskodnak. Ehhez hasonlít az erődnek az, az alaprajza, mely 1773-ból eredhet. Tudniillik, az északkeleti fél-bástyát nem készítették el, így az erőd aszimmetrikus kialakítású lett. Az erődítést már a század végére felhagyták, lehet, hogy elpusztították, de az is lehet, hogy fokozatosan tönkrement [33]…”

Az erőd mai állapota:

A Djed hegyi erőd helyét egy nagyobb túra keretén belül kerestük fel, melynek során megállapíthattuk, hogy máig jelentős maradványok maradtak fenn az erődből. A sáncok és a kötőgátak vonala világosan kirajzolják a valamikori erőd alakját, melynek alaprajzát a maradványok közepén felállított információs tábláról is leolvashatjuk. Az erőd belső területén egy kirándulóhelyet alakítottak ki, vendéglátóhelységgel, játszótérrel, padokkal.

Az erődöt 2007. 04. 29-én bejárta: Montskó Péter, Roskovenszky Hedvig, Tamás Zoltán és Szatanek József

Forrás:

Žmegac, Andrej, Bastioni kontinentalne Hrvatske (Golden Marketing, Zágráb, 2000.) 

Nadilo, Branko, Kosztajnica, az Una folyó szigeti Öregvár 

GPS: É 45° 13.558 (45.225960)
K 16° 32.872 (16.547861)

Kosztajnica vára és a Djed hegyi erőd maradványai Barcs határátkelőhelyen keresztül az alábbi útvonalon közelíthető meg: Barcs - Virovitica (Verőce) - Grubišno Polje - Veliki Zdenci - Daruvar - Pakrac - Lipik - Novska - Jasenovac - Hrvatska Dubica - Hrvatska Kostajnica ( 139 km ). Miután megtekintetük a település közepi Zrínyi várat, mely az Una folyó boszniai oldalán fekszik, nem szabad kihagynunk az Unán átvezető híd északi hídfőjénél, egy kb. 35 méter magas dombon található, un. Djed hegyi erőd maradványainak megtekintését sem. Az egyik lehetőség az, hogy gyalog megyünk fel, az északi hídfőnél található ferences kolostortól jobbra fölfelé vezető aszfaltos úton, melyen haladva, balra egy lépcsősort találhatunk, ami a mára elhanyagolt városi park sétaútjához vezet. Ezen a sétaúton mehetünk fel a domb tetejére, ahol a sáncok bejárhatók. A másik megközelítési lehetőség, hogy a Zrínyi vár után nyugatra fordulva, a városka új központjának irányába haladunk. Közvetlenül a városközpontban van az a jobbra haladó aszfalt út, mely felvisz az erődbe.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció