Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Borosbocsárd - Bucerdea VinoasăRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

templom 

Vármegye: Alsó-Fehér 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Borosbocsárd 

Helységnév 2: Bucerdea Vinoasă 

Borosbocsárd-templom

Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység DK-i oldalában húzódó Hegyalja dombvidéken a Bocsárdi-patak mellett fekszik Borosbocsárd (Bucerdea Vinoasă) község. 

1238-ban Buchard, 1299-ben és 1332-ben Buchard, 1505-ben Magyarbochard néven írják az oklevelek. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Henczmannus a pápai tizedjegyzék szerint 80 dénárt fizet, majd ismét 80 dénárt, 1334-ben Imre plébános 30 dénárt. 

1346-ban a székeskáptalan panaszolja, hogy Kecskekővár emberei a káptalan birtokát pusztítják, amely a káptalan egyik legjobb faluja. Középkori temploma a XVII. században még áll. Az utolsó fél évszázadban a hívek fogyatkozása miatt rommá válik a templomot körülvevő kőfallal és a különálló haranglábbal együtt. A XVIII. században még református anyaegyház, de a múlt század elején már csak filia, és e század elején teljesen megszűnik. Az 1848-as időkben kiirtják református lakóit. Ma a falu szélén lévő templomrommal azonosítják egykori, várfallal körülvett templomát (Léstyán F.), egyes vélemények szerint azonban a ref. templom más helyen állt, és teljesen elpusztult.

Források:

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 846.


/Karczag Ákos/

GPS: É 46° 9.740 (46.162327)
K 23° 31.724 (23.528740)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció