Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sárd - SardRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Érchegység Aranyosmelléki hegysorához tartozó Torockó-hegység DK-i oldalához csatlakozó Hegyalja dombvidéken fekszik Sárd (�ard) község. Egyetlen főbb nevezetessége az erődített templom.

A helység 1238-ban Sard, 1282-ben és 1325-ben Sárd, 1364-ben Sard néven jelentkezik a forrásokban.

A XIII. század elején (1238) már püspöki birtok. A XIII. század végén (1295) a püspök külön kiváltságokkal szabályozza a sárdiak jogait és kötelességeit. Így bizonyos, hogy már a XIII. században plébániája is volt, annál is inkább, mert lakói szász (német) telepesek. 1333–34-ben a pápai tizedjegyzék szerint Imre a plébánosa. 1401-ben Miklós a plébános és egyben dékán is. 1525-ből a püspök alá tartozó várnagyról van adat. 1563-ban még szász papja van: Gylokai Mátyás, de utána magyarok a katolikusok. Középkori katolikus lakói a reformáció idején reformátusok lettek, a templommal együtt.

Középkori temploma eredetileg háromhajós román stílusú bazilika volt a XIII. századból. Később a gótikus kor stílusában átépítették. A hajót a XVIII. században lerövidítették s a lebontott anyagból olasz hangulatú tornyot emeltek. A cinteremben egy koporsó alakú, fektetett sírkő látható, egyik lapjának felirata: "ITT NYUKSZIK NÉHAI TEKINTETES BOD JULIA ASZONY NÉHAI TISZTELETES ENYEDI SZABO SÁMUEL UR ÉLETE PÁRJA… 1816-ban MÁJUS 16-án."

A templomot ovális alakú, erős fallal kerítették, ennek északi szakaszába pedig a XV. században egy ma csak első emeletéig álló vaskos, boltozott, félköríves bejáratú, zömök kaputornyot építettek be a védelem fokozására. A kapubástya és a templom is – az átalakítások ellenére – sok gótikus elemet őriz: többek között a déli és az északi kaput, négy gótikus ablakot. A támfalas védőfal ma kb. 2 m magasan áll.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 756.

GPS: É 46° 7.632 (46.127201)
K 23° 32.024 (23.533728)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció