Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Árdány - ArdanRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Kelemen-havasok Ny-i lábánál, az Árdány-patak mellett fekszik Árdány Ardan) község. Az Árdány falu ÉK-i vége fölé emelkedő 644 m-es Várhegyen (Cetate) találjuk a vár maradványait.

1966-ban tárták fel a falu ÉK-i részén fekvő, szabálytalan alaprajzú várat, mely 165 m hosszú és 90 m széles. A feltárások három periódust határoztak meg. Ebből a feudális korszak a leletek alapján a 13-14. századra tehető. Ezután a Sajó völgyét megfigyelő várat már nem használják, vagyis ennek nyomát (azaz leleteket) nem találtak.

A vár legjobban megközelíthető É-i részén, ahová a felvezető ösvény is felkanyarodik, kettős mesterséges sáncot találunk. A két sánc közti árok szélessége kb. 6 m, az árkok mélysége 1,5 m. A vár K-i és Ny-i oldalán, a platótól kissé lejjebb jól érzékelhető az egykori sánc csekély, 0,5 m-es kiemelkedése. A vár déli részén sáncmaradványokat nem találtunk. A platón kutatóárkok nyomai figyelhetők meg, a vár K-i részén egy vízgyűjtő medence mélyedése látható.

A várat D-ről és Ny-ról meredek hegyoldal határolja, É-ról lankás hegynyereggel kapcsolódik a környező dombokhoz.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 88.

GPS: É 47° 1.767 (47.029453)
K 24° 40.369 (24.672823)

A falu központjától ésakkeletre 600 m-re emelkedik az alacsony várdomb. Az Árdány keleti végénél levő kis kocsmától induljunk a rövid túrára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció