Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kusma - CuşmaRomániaErdély és PartiumBeszterce-Naszód vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Kelemen-havasok NY-i lábánál, a Lunga (in den Auen) patak mellett fekszik Kusma (Cuşma) község. Kusma községtől légvonalban 2 km-re D-re, a 949 m magas Jakabkő (Jakobstein, Pietra Jakob) sziklaszirtjén egykor Árpád-kori vár állt, melyre a falu keleti szélétől induló földúton juthatunk fel. Egyes leírások Felsőszászújfaluhoz tartozó várként említik, és „Burich ul Mare” (Burg) a neve. A vár kezdetei feltehetően a bronzkorig nyúlnak vissza, a középkori vár a X–XI. században épülhetett.

A Jakabkő É-i oldala majdnem függőlegesen meredek, azonban a csúcson lévő, D felé lejtő, 40 x 20 m-es platót a csúcs Ny-i, D-i és DK-i oldalán mesterséges árok és sánc vette körül. Az árok és a sánc a Ny-i oldalon ma is jól látható, azonban a D-i és a DK-i oldalon a hegyoldal lecsúszása ennek nyomait eltüntette. A D-i irányba lejtő, sziklás központi platón egy 4-5 m átmérőjű mélyedés talán ciszterna maradványa lehet.

A Ny-i oldalon megmaradt sáncon kívül egy kb. 15 m széles, jól körülhatárolható terület látható, amelynek pereme a Ny-i és a D-i oldalon tisztán kivehető. Valószínűleg a várhoz tartozhatott, talán elővár állt itt.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 279-280.


GPS: É 47° 6.771 (47.112843)
K 24° 42.656 (24.710926)

A falu keleti szélétől induló , terepjáróval járható földúton juthatunk a Jakabkőhöz, ahol a vár található. Az út előbb kelet-délkelet felé tart, majd lassan visszafordul nyugati irányba. A várhegy közelében néhány helikopter leszálló pályát találunk.

Várak.hu mobil applikáció