Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Éradony - AdoniRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

A község határában hajdan vár volt, mely egész 16. századig mint e község urainak tulajdona szerepelt, ma már azonban a nyomai is alig látszanak. Egy régi magtár-épületet a Vetési kúria maradványának tartottak. A Vetésiek voltak a 16. században is a helyben lakó birtokosok. Közülük került ki Veszprém híres humanista püspöke, Vetési Albert is (1459-1486).

Később Nagy András hajdúgenerálisé lett a kastély. Szalárdi János krónikája leír egy érdekes esetet. Valamikor az 1612 előtti években „Nagy András is maga házánál Adonban, amikor őtet (Sennyey Miklóst) tisztességesen fogadta volna s nagy jó kedvvel vendégelné asztalánál, nagy véletlenül a kastélyon kívül való kertében nagy kegyetlenül levagdalta s megölte vala”.

A várat maradványai alapján késő középkori, kora újkori kastélynak tartjuk.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 177-178.

 

GPS: É 47° 25.962 (47.432697)
K 22° 10.149 (22.169155)

Éradony nyugati szélén, a falutól kb 150 m-re találjuk a vár árkainak csekély maradványait.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció