Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászmagyarós - Nussbach - MăieruşRomániaErdély és PartiumBrassó vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Brassótól É-ra, a Bogáti-hágó közelében terül el Szászmagyarós (Nussbach, Măieruş) község. I. (Nagy) Lajos király 1377-es okmányában, Villa nucum, Zsigmond király 1427-ben kelt oklevelében – melyet itt ad ki június 3-án – Monyoros néven van említve. A település címerét az erdeiben nagy mennyiségben tenyésző mogyorófáktól nyerte.

Szászmagyarósnak egy kisebb kiemelkedésen fekvő középkori eredetű temploma van, melyet a 19. század elején szinte teljesen átépítettek. A régi templomból megmaradt díszes oldalajtaja, melyről már Orbán Balázs is beszámol: „bélletét hornyok által elkülönített két körtetag közé fogott henger tagozza, az egészet díszes csúcsmű övezte, ebből azonban csak két tornyacs maradt meg”.

A templomot a törökök egyre gyakoribb portyái miatt erős várfallal vették körbe, melyen Orbán B. egy helyütt 1630 évszámot látott.

Sajnos a templom kerítőfalának DNy-i saroktornyát, a teljes É-i falat, valamint a DK-i sarokban lévő kaputorony-együttest a 19. század végén lebontották. Szerencsére azonban az erődfal K-i, D-i és Ny-i oldalát meghagyták. Ez a fal napjainkban 5 m magas, számos szuroköntő nyílása, valamint lőrések is megfigyelhetők rajta.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 784-785.

GPS: É 45° 53.908 (45.898464)
K 25° 32.283 (25.538050)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció