Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászveresmart - Rothbach - RotbavRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Brassótól É-ra, a 13-as főút mentén, az Olt partján terül el Szászveresmart (Rothbach, Rotbav) község. A műút bal oldalán áll a csaknem szabályos kör alakú fallal kerített szász evangélikus erődített templom.

A település – melynek címere három gyűrű – többször is szerepel a 14-15. századi oklevelekben. Hunyadi János 1455-ben a török ellen készülve, Erdélyben körutat tett, szept. 25-én Veresmarton is megfordult. 1559-ben és 1600-ban a helységet tűz pusztította.

Erődtemplomát 1603-ban Rácz György, Basta császári hadvezér kapitánya, 1611-ben Radu Šerbán havasalföldi vajda dúlta fel.

Orbán Balázs 1873-ban így ír róla: „Veresmartnak is, mint minden szász falunak, megvan templomkastélya; ez köridomu, kiszökellő zúzművekkel (machicoulis), ily védszerkezettel van ellátva erős régi védtornya is, de a régi templomot egy oly terjedelmes új templom váltotta fel, hogy az alig fér a szűk templom-kastélyba.”

Az ismeretlen titulusú templom a XIII. században épült. Nyugati homlokzata előtt zömök, négyzetes torony áll. A XV. században erősítették meg és vették körül erődfallal. A templom 1740-ben leégett, utána teljesen újjáépítették.

Egyedül a harangtorony maradt meg eredeti formájában, ez azonban 2016-ban összeomlott.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 802.

GPS: É 45° 50.251 (45.837517)
K 25° 33.423 (25.557051)

Brassótól É-ra, a 13-as főút mentén, az Olt partján terül el Szászveresmart (Rothbach, Rotbav) község. A műút bal oldalán áll a csaknem szabályos kör alakú fallal kerített szász evangélikus erődített templom.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció