Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DunaföldvárMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Bottyánsánc, kuruc kori sánc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép

Bottyánsánc

A Bottyánsáncot Dunaföldvártól északra 1 - 1,5km-re talájuk a Duna partján . Valószínűleg francia hadmérnök segítségével épült 1704 végén, amikor Bottyán Dunaföldvár ostromára készülődött.

Forrás:

Nováki Gyula: Kuruc kori sáncvárak, sáncok maradványai a Dunántúlon 

Hrenkó Pál: Bottyán-sáncok a Duna mentében (Geodézia és Kartográfia 28., 1976) 

Nováki Gyula: Kuruc kori várak, sáncok Dunaföldvár-Solt-Dunakömlod térségében /in: Muemlékvédelmi Szemle XIV. 2004/

GPS: É 46° 50.905 (46.848423)
K 18° 55.244 (18.920736)

Információk: Javasolt száraz, lombmentes idõben felkeresni a sáncmaradványokat. A 6-os főút melletti már nem működő csárdánál lehet parkolni (Vilmospuszta). Itt keresztezi a piros túristaút a főutat. A Duna felé haladva a piros jelzésen cirka 300 méter után a jelzés balra kezd tartani. A korábban autóval is járható földútat mára teljesen benőtték a bokrok és a növényzet. Így innén jobbra tartva a mezőn keresztűl lehet a legkönnyebben elérni a sáncokat. A 2008-as bejárás óta erőssen benőtte a növényzet a területet, ezért az átláthatósága még nehezebbé vált. A Duna felé néző omladékos partfal szélétől biztonságos távolságra és óvatosan mozogjunk. A szintkülöbség itt 25-30 méter!

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
10SzeptNagyváty - Nagyváty  ▪  Belaj - Stari Grad  ▪  Knin - Vár  ▪  Lepoglava - Pálos kolostor  ▪  Todorovo, Todorovó - Novi grad, Újvár, Todor grad  ▪  Malomvíz - templom  ▪  Parospestere - barlangvár  ▪  Bellye - Savoyai kastély  ▪  Muzsla - Csenkepuszta, Čenkov  ▪  Ilinci - Vár  ▪  Diklenica - Vár  ▪  Bribir - Vár  ▪  Csernik - Gracsanica, Gračanica  ▪  Benkovac - Cogoljvár  ▪  Medurača - Megyericse  ▪  Nagykemlék - Nagykemlék  ▪  Kotor - Vár  ▪  Brassó - Fellegvár  ▪  Tihany - Csúcshegy
08SzeptBudetin - Vár
31AugVárna, Óváralja - Óvár
30AugBozók - Vár
29AugGyula - Vár
28AugJászapáti - templom
27AugSztrecsény - Sztrecsény
Ajánlott látnivalók
Vár
BozókVár