Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csíkrákos - RacuRomániaErdély és PartiumCsík történelmi vármegye - Pogányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csíkszeredától É-ra, Csíkrákos (Racu) község Ny-i határában, a Vár-patak és a Szilas-patak által közrefogott 1273 m magas sziklacsúcson állnak Pogányvár romjai. Felkeresése Csíkrákos faluból az autóval is járható, „kék kereszt” jelzésű földúton a legcélszerűbb. A községből a mezőn 6 km-t megtéve, a Hargita erdejének szélétől már csak gyalog, kb. 1 km-es, nem túl nehéz kapaszkodó következik, majd ennek leküzdése után, a csúcsra érve megpillantjuk a romokat.

A hegy É-i, Ny-i és D-i oldalai meredekek. A D-i oldalon a hegynyúlvány egy hegyháthoz kapcsolódik, ezt a részt egy sánccal vágták át. A fennsík É-i és K-i szélén 2 m magasságban mésszel összerakott kőfal húzódik. Az ÉK-i sarokban egy beugró négyszögű saroktorony van, a D-i és a Ny-i oldalon a várfal hiányzik.

A várban 1959-60-ban végeztek feltárási munkálatokat. Az ásatás folyamán egy dák vár falmaradványai kerültek elő, s ezekre épült a középkori vár. A feudális vár 1-2 m széles, mésszel összerakott fala az É-i és K-i oldalon egyes helyeken még 2 m magasságban most is látható. A vár ÉK-i sarkát egy 3,5 x 3 m belvilágú, négyszögű beugró sarokbástyával, a DK-i sarkát pedig egy támpillérrel erősítették meg. A vár K-Ny-i irányú hossztengelye 60 m, É-D-i átmérője 35 m. A kutatóárkokban középkori és dák edénytöredékek, vaseszközök és fegyvertöredékek kerültek elő.

Ami a középkori vár építési idejét illeti, az előkerült középkori kerámia, munkaeszközök és fegyverek alapján a 12-13. századra tehetjük. A vár belterületén előkerült lakóházmaradványok, valamint a középkori leletek azt mutatják, hogy a várat huzamosabb ideig, a 14-15. századig lakták. Ez utóbbit bizonyítja a régészeti anyagból egy sarkantyú, valamint egy kardhüvelytöredék is.

A vár létrehozását a határvédelem tette szükségessé, s a telegdi székelyek Udvarhelyről Csíkba való betelepedése után egy székely főember királyi adományként birtokolhatta; sajnos, nevét az oklevelek nem őrizték meg. Ezzel magyarázható meg, hogy a várat még a középkor derekáig használták. Az erődítmény négyszögű formájában alkalmazkodott a domb természetadta lehetőségeihez. Építési technikája, a beugró négyszögű torony mind azt bizonyítják, hogy egyik láncszeme volt annak az egységes határvédelmi rendszernek, melyet a feudális magyar királyság Erdély keleti határán elég korán kiépített.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 150.


GPS: É 46° 27.012 (46.450199)
K 25° 39.228 (25.653799)

Csíkszeredától É-ra, Csíkrákos (Racu) község Ny-i határában, a Vár-patak és a Szilas-patak által közrefogott 1273 m magas sziklacsúcson állnak Pogányvár romjai. Felkeresése Csíkrákos faluból az autóval is járható, “kék kereszt” jelzésű földúton a legcélszerűbb. A községből a mezőn 6 km-t megtéve, a Hargita erdejének szélétől már csak gyalog, kb. 2 km-es, nem túl nehéz kapaszkodó következik, majd ennek leküzdése után, a csúcsra érve megpillantjuk a romokat.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció