Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ditró - DitrăuRomániaErdély és PartiumCsík történelmi vármegye - Szent Katalin-templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ditró - Szent Katalin-templom

Az 1567. évi regestrumban Ditró már 26 kapuval szerepel. Ha ezt vesszük alapul, akkor Ditró 15. századbeli település lehet. A régi iratokban, oklevelekben Ditró 1567-ben Gytró, 1602-ben Gitró és 1710-tól Ditró névváltozatokkal szerepelt, 1758-tól pedig Gyergyó-Ditró néven. Legújabb neve: Ditró. Ditró lakossága zömében római katolikus. Már 1500-tól önálló plébánia volt, majd Szárhegy filiája lett. 

Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt kistemplomnak a 13. században valószínűleg kápolna jellege lehetett, amit később átalakítottak. A templom helyét a Csibi család ajándékozta az egyháznak, s ezért a Csibi család ezen ágát templomhátiaknak nevezték. 

A település központját uraló régi római katolikus templom 1546 és 1557 között épült. Az 1600-as évek első felében tornya megsérült, ezért 1653-ban átépítették, majd 1712-ben három öllel megmagasították. A templom többször leégett, legutóbb 1714-ben. Ezt követően kapta mai, barokkos arculatát. Eredetileg vártemplomnak épült. Védőműveinek egy része ma is látható, ám csekély befogadóképessége – öt-hatszáz fő – miatt a nagyközség hamarosan kinőtte.

Az 1711-es apostoli vizitáció leírja a templom teljes felszerelését. 

Az 1756-1757-es felújítás során a templomhajót kibővítették, és teljesen újjáépítették. A főajtó kőkeretét a régi faragott kövekből állították össze. A cinterem várfalszerű kerítésének hátsó részén két bástyatorony (őrtorony) emlékeztet a régmúlt időkre, illetve egy napóra. 

A templom külső falán alábbi felirat igazolja az 1756-1757-es bővítést: „Eccelsia haec aedificate ab anno 1756 ad an. 1757.” 1786. június 8-án Battyányi Ignác erdélyi püspök három oltárt szentel fel. A főoltáron Alexandriai Szent Katalinnak, a templom védőszentjének oltárképe látható, a jobboldali mellékoltárt Szent Sebestyén tiszteletére, a baloldalit a Szentcsalád tiszteletére szentelték.

Forrás: Ditró település honlapja

 

 

GPS: É 46° 48.098 (46.801632)
K 25° 29.939 (25.498985)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
templom
Erkedtemplom
pálos monostorhely
Badacsonytomajpálos monostorhely
Keresési előzmények
Ditró - Szent Katalin-templom