Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zsögöd, Csíkzsögöd - JigodinRomániaErdély és PartiumCsík történelmi vármegye - Harom vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Csíkszeredától D-re, a Zsögödfürdő (Jigodin Băi) DNy-i határában emelkedő 934 m magas Vár-hegyen régi Árpád-kori vár, az un. „Harom-vár” maradványa omladozik. A 12. század eleje körül épült, az Erdélyi-medencét keletről szegélyező védelmi rendszerhez tartozott.

Autóval legkönnyebben a Csíkszereda Ny-i szélétől induló, Szeredai-borvízfürdőt átszelő földúton közelíthető meg.

Ezen az úton „Szécsény” üdülőtelepet elhagyva balra, a Hágó-tető oldalába vivő útra fordulunk, majd számos kanyarulat leküzdése után jobbra megpillantjuk az erdő mélyébe vezető, kék háromszög jelzést. Ekkor autónkat az út szélén hagyjuk és 30 perces gyaloglás után a romokhoz érünk.

A Kelet-Erdély korai várait kutató Benkő Elek így ír a romokról: „…..a hegy 60 x 7-13 m-es platóját a csúcs alatt 3-4 m-rel körbefutó ovális, 88 x 40 m-es falgyűrű övezi. A csaknem teljesen lepusztult fal nyomvonala földdel borított sáncvonulat formájában követhető, melyből helyenként előbukkan a nagyméretű andezitdarabokból, durván, kevés habarccsal összerakott kőfal. Az 1930-as években Ferenczi Sándor dákkori leleteket és egy középkori, bekarcolt hullámvonallal díszített cserepet talált a várhegyen. 1950-ben Mihail Marcea munkacsoportja ásatott a lelőhelyen, megállapították, hogy a középkori kőfalat őskori, föld-kő sáncra alapozták. A falon belül kőépítmények maradványa nem került elő, a falon kívül középkori sánc vagy árok nyoma nem látszik.”

A vár belterületét 1992-93-ban megtisztították a cserjéktől és a bozóttól, így térsége jól áttekinthető. A vár falai, falsíkjai néhány részen 1-1,5 m magasan láthatók, másutt csupán terepalakulatai követhetők a felszínen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 155,

GPS: É 46° 19.034 (46.317230)
K 25° 47.179 (25.786324)

Autóval legkönnyebben a Csíkszereda Ny-i szélétől induló, Szeredai-borvízfürdőt átszelő földúton közelíthető meg. Ezen az úton “Szécsény” üdülőtelepet elhagyva balra, a Hágó-tető oldalába vivő útra fordulunk, majd számos kanyarulat leküzdése után jobbra megpillantjuk az erdő mélyébe vezető, kék háromszög jelzést. Ekkor autónkat az út szélén hagyjuk és 30 perces gyaloglás után a romokhoz érünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció