Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Breáza - Frauendorf - BreazaRomániaErdély és PartiumFogaras történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A Fogarasi-havasok É-i lábánál húzódó Olt-lapályon, a Breázai-patak mellett fekszik Breáza (Breaza) falu. A falutól délre, 3 km-re magasodó észak-déli irányú, 832 m magas hegygerincen áll Breáza várának romja. Egy dák vár helyén emelték, fennállása a feltáráskor előkerült leletek (edénytöredékek és egy nyílhegy) szerint a 13-14. századra tehető. Napjainkban is jelentős, 1-2 m magas falmaradványai láthatók.

A 84 m hosszúságban elnyúló vár két végében egy-egy torony állt, melyet kerítőfallal vettek körbe. A vár szélessége 10,20 és 18,60 m között van. Az északi oldalon két, a déli oldalon három sánc védte. A keleti várfal közepe táján nyílik a fogóalakú bejárat. Az 1,40-1,55 m szélességű kerítőfal az északi oldalon szorosan körülöleli a korábbi építésű kőtornyot, ahol 80 cm-re keskenyedik. Vele szemben, a déli oldalon a szintén korábban keletkezett, kívülről kör, belső részén szabálytalan hatszög alaprajzú lakótornyot a védőfal 3-7 m távolságban veszi körbe. A toronytól északra, 1,5 méterre a legkésőbbi építési szakaszban egy törtvonalú osztófallal belső várrészt képeztek ki. Az így kialakított területen belül, a várfal déli vége és a lakótorony között egy téglalap alakú építményt emeltek, mellette egy 1,80 m átmérőjű ciszternát készítettek. A várban több helyütt kincskeresők gödrei figyelhetők meg.

Forrásokhoz.

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 137.


GPS: É 45° 40.117 (45.668617)
K 24° 53.119 (24.885313)

A Fogarasi-havasok É-i lábánál húzódó Olt-lapályon, a Breázai-patak mellett fekszik Breáza (Breaza) falu. A falutól délre, 3 km-re magasodó észak-déli irányú, 832 m magas hegygerincen áll Breáza várának romja.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció