Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KostelHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Kosztel

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

„…A Pregrad közeli Kosztel vára (Kostelgrad), egy igazi, ám viszonylag gyengén fennmaradt középkori vár. A Kosztel nevet először, 1334-ben, János (Iván), goricai archidiakónus egyházmegyei összeírásában említik meg, a várat 1398-ban, amikor is a Cillei hercegek kapták meg, hogy aztán Vitovác Ivánra, a Cilleiek hadvezérére maradjon. Amikor a Vitovác fiak elpártoltak Corvin Mátyástól, a várat át kellett adniuk fia, Corvin János részére, majd János özvegyével, Brandenburgi György kapta meg, aki 1523-ban a várat eladta a Keglevicheknek, akik a vár urai maradtak egészen annak romba dőléséig…”

Engel Pál adatai szerint:

A magyar történetírásban Kosztel név alatt szereplő várat, először Héder nembeli Kőszegi család tulajdonában említették meg (1339.). A Kőszegiek hűtlensége miatt a vár és a birtoka a királyra szállt vissza (1339-1399.), majd királyi adományként a környéket uraló Cillei családé lett (1399-1456.). Cillei Ulrik halála után, a várban szolgáló Krieg nevű ember tartja birtokában (1458 - kb. 1490-ig), aztán a von Weisspriach családé lett (1493-1513.). Különböző birtokviták után, a vár és birtoka 1523-ban ténylegesen is a Corvin János herceg örökébe lépő Brandenburgi György kezébe került, ám ugyanezen évben (1523.) már a Keglevich család kezén kerül említésre!

A vár mai állapota:

A vár tekintélyesnek mondható romjai, Pregrada településétől, kb. 5 kilométerrel északnyugatabbra, a ma Bregi Kostelski-nak nevezett településtől délkeletre találhatók. A falu plébániatemplomától induló, talán az egykori felvezető út nyomvonalát őrző gyalogösvény, nyugatról közelíti meg a várat. A várból, a nagyon jó állagúnak mondható, felvezető utat védő, mindenképpen a vár későbbi építési szakaszába sorolható, félkör-alakú, tüzérségi lőrésekkel ellátott tornya őrződött meg leginkább. Innen a gyalogösvény az egykori, mára már erősen feltöltődött, barbakánszerű kapubejárathoz ér. A vár belsejébe, e védő-műn keresztül egy omladékos rétegen át, juthatunk. A középső-várnak két emelet magasan állnak romjai. Valószínűleg itt volt az egykori palota. A palotát egy palástfalszerű, vastag falú védőfal övezte, amiből mára csak a nyugati oldal maradt meg. A palotát is magába foglaló középsővár északi oldalán egy kisebb külsővár húzódott, melyre mára csak terepegyenetlenségek utalnak. A várból gyönyörű panoráma nyílik a Koszteljina patak völgyére, mely északról keletnek, majd délnek fordul.

A várat 2002. szeptemberében bejárta: Kósa Pál és Szatanek József

Forrás:

Gjuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, Zágráb, 1920. 

Branko Nadilo: Várak a horvátországi Zagorje északnyugati részén. 

GPS: É 46° 11.103 (46.185055)
K 15° 44.679 (15.744648)

Kosztel vára - Kostelgrad, Bregi Kostelski települése fölött fekszik. E vár és települése felkeresése is Nagytábor és Kistábor váraihoz hasonlóan egy körtúra keretében ajánlott. A Koszteljina patak szűk völgyébe található faluba, keletről, Pregrada kisvárosa felől célszerű eljutni. A településre vezető, jó minőségű út a Kuna gora-nak nevezett hegyvidék mély völgyeiben kanyarog. Az utat balról a Koszteljina patak sebesen folyó vize kiséri. A faluba keletről beérve, jobbról épp csak egy házsornak helyet adó, hatalmas sziklafallal találkozhatunk. Az út e házsor előtt a sziklafal aljában kanyarog tovább, míg egy kisebb kiszélesedéshez érünk. Innen már látszik a falu plébániatemploma, melyhez az első hídnál balra kell fordulnunk, majd a hídon átmenve felfelé vesszük az irányt, míg a templomhoz nem értünk.A templom előtt téren leparkolhatunk, mert innen a várig gyalog kell menünk. A várhoz vezető, jelzetlen ösvény a templom előtti tér déli oldalának egy nyiladékától indul. Innen kb. 8 perces kapaszkodás után már fel is értünk a várhoz. A gyalogösvény néhol egy pengeszerűre vékonyodó gerincen halad, így a mozgásra oda kell figyelnünk, ha nem akarjuk a lecsúszás kellemetlenségeit átélni. Párszáz méter után, egy jobbról, lentről becsatlakozó jelzett túristaúttal találkozhatunk, mely a közeli Pregrada kisvárosából indul. Felérve a várhoz, a vár már szabadon bejárható! Miután ezen a romon sem végeztek állagmegóvási munkálatokat, így az omlékonyságra nagyon oda kell figyelnünk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció