Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hum - Hum Mali TaborHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Kis Tábor, Kistábor, Mali Tabor (Hum Mali Tabor)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

„...A prislini (Prišlin) plébániatemplomtól nem messze áll Kis Tábor (Mali Tabor) kastélya. Az okiratok korábban említették Nagy Tábornál. Corvin János 1467-ban, jelképesen holdendorfi Kotvić Miklósnak adományozta. Maga a vár azonban Corvin Jánosé maradt, majd Brandenburgi György kezére került, 1524-ben pedig, Rátkai Lászlóéra. A vár mai ura, Kavanagh báró és családja.

Az, az építmény, ami ma itt áll, semmiképpen sem egy középkori vár; ez a kétszárnyas, három toronnyal és egy kapuvédő épülettel erősített kastély, már csak nagyon kevéssé volt alkalmas a védelemre...”

Engel Pál adatai szerint: A magyar történetírásban Kistábor-ként szereplő vár, a kistábori uradalom székhelye volt. Az 1498-as esztendőben Corvin János hercegé, majd 1531-tól a felesége által, Brandenburgi Györgyé.

A vár mai állapota:

Maga a vár, a kastéllyá való átalakítása után, elveszette minden vár jellegét. A Tito-i Jugoszláviában, mint ifjúsági ház és bolt szolgált. A jelenlegi épületegyüttes vár jellege csak a nyugati, gyümölcsös felé eső oldalon (sarok tornyok), valamint az egyszerű, barokk udvari kapu sarkában lévő, ma már a bozót miatt kivehetetlen alakú védőmű alapján ítélhető meg. A kastélyépület belülről nem látogatható és erősen pusztuló állapotú.

A kastélyt felkereste: Kósa-Szatanek, 2002. szeptember.

Külön köszönet Kósa Pálnak az átadott és az itt felhasznált képekért!

GPS: É 46° 12.688 (46.211464)
K 15° 40.445 (15.674076)

Kistábor (Mali Tabor) barokk kastéllyá átalakított vára, sajnos meglehetősen távol esik a magyarok által használt főbb horvátországi útvonalaktól, így a felkeresésére ajánlatos egy külön körtúrát szervezni, melyre számos környékbeli várat és kastélyt is felfűzhetünk. Csak említés szintjén egy Zágrábból induló, kb. 10 órás (150 km) körút során az alábbi várak, kastélyok kereshetők fel: Zágráb-Susedgrad, Zaprešič, Jakovlje, Zabok, Klanjec-Erdődy kastély-Cesargrad, Miljana, Veliki Tabor, Pregrada, Kostelgrad, MALI TABOR, Krapina, s vissza Zágrábba. Tehát az első megközelítési útvonal Zágrábból indul, melynek megközelítése senkinek sem jelenthet problémát, hisz az autópályák, majd mindegyike Zágrábba visz. Zágrábot nyugatnak kell elhagynunk, s egy jó térképpel felszerelkezve, már könnyedén felkereshetjük a fenti látnivalókat, miközben gyönyörködhetünk a változatos zagorjei tájékban. A másik megközelítési módnak a magyarországi Letenyétől kiindulva, Varasdon, Ivanecen, Krapinán és Pregradon keresztüli utat ajánlhatnám, de ehhez is egy jó térképre van szükség, mert Horvátországnak a legsűrűbben lakott vidékén kell áthaladnunk. Kistábor vára meglehetősen eldugott helyen fekszik, hisz a környéke jóval magasabb. Ahhoz, hogy az egykori várhoz juthassunk, a szlovén határ menti Hum községben balra, Prišlin irányába kell fordulunk, majd kb. 2 km után feltűnik maga a várkastély is. Tovább haladunk a látóhatárba eső prišlini templom felé, de előtte balra, kb. 200 méterrel lekanyarodunk. A kistábori várkastély itt található meg. Az egykori várkapu előtti parkolóban leparkolva, a vár/kastély és környéke már könnyedén bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!