Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZlatarHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Oszterc

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók

Oszterc vára/Oštrić grad (Varazsd vármegye)

Helye és megközelítése:

Varasd városát keletnek hagyjuk el a 2. számú főúton, majd a vasúti síneken túl, ráfordulunk a 3. számú főútra, Novi Marof településéig megyünk. A városkában lévő útkereszteződésnél jobbra, délnyugatnak fordulunk a 24-es regionális útra, Madžarevo falu (lásd Greben várát) irányába. Az Ivánscsicai hegység déli lábánál haladó úton, kisebb falvak (Topličica, Podrute, Gornji Kraljevac) érintése után, Budinšćina faluhoz érünk. Itt tovább folytatjuk utunkat északnyugat felé és kb. 5 km után, elérünk Selnica faluba. A falun átvezető regionális úton folytatjuk az utunkat Zlatar települése (Belec, Gornja Batina, Lončari, Borkovec falvakon át) felé. Zlatar városkájában ráfordulunk a Lepoglav felé vezető 29-es, főútra, kb. 3 kilométernyi út után, egy jobbra tartó elágazáshoz érünk, mely utunk célja felé, Lobor gradra visz. A települést dél felől közelítjük meg, melyen áthaladva (Az út jobb oldalán található a Keglevichek kora barokk kori, sárgára festett, megnézésre érdemes kastélya. Jelenleg öregek otthona) tovább megyünk Lobor falva felé. A szintén délről megközelített falu közepén a Szt. Anna plébániatemplomnál rögtön jobbra egy meredek, szűk, aszfaltos útra, a Matoševa utcára fordulunk, mely kb. 1 km. után elágazik. Balra a gorszkai Szt. Mária vártemplomhoz juthatunk, de mi még az utcán további 1,5 kilométert haladunk, míg nem egy feszülethez érünk, ahol az aszfaltos út véget ér. Itt az autóval le kell parkolni, mert a kereszttől balra tovább, egy erdei úton kell mennünk (száraz időben autóval is járható), kb. 30 percig, míg a Majer tisztáshoz és a tisztáson lévő turistaházhoz nem érünk (autóval maximum eddig lehet jönni). Az eddig járt úton haladunk tovább 20 percig, míg egy elágazáshoz érünk. A várhoz innen balra egy jelzett út vezet fel.

A vár rövid története:

A hegy ormán emelkedő várat, 1330-ban, Németújvári Herceg Péter tulajdonában említették meg, később a Cillei hercegek és Vitovác János kezére került, majd, Corvin János is mások bírták, míg nem Oszterc várát és hatalmas javait a Keglevichek kerítették hatalmukba.

A vár leírása:

A felső várnak ovális alakja van. Az északi várfalhoz egy öregtoronyszerű kör alakú tornyot, a későbbiekben a szemben lévő oldalra pedig, egy négyszögletű tornyot építettek. Az alsó részen, egy külső vár volt, melynek kicsiny és szűk kaputornyán, még néhány lőrés is megfigyelhető. A vár megmaradt részeit értelmetlenül felgyújtották, és így lehetetlen részletesebben bemutatni.

Források:

Željko Poljak dr. : 50 najlepših planinarskih izleta u Hrvatskoj , 2001. Zagreb
Gjuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zagreb.

 

fordította és összeállította: Szatanek József

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció