Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Konjscsina - Konjşčina , KonjšćinaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Konszka, Konjscsina

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„…A síkvidéki váraknak adja szép példáját Konyscsina (Konjščina) vára. Négyszögletes volt, melynek három oldalán, a falak közepén, egy-egy félkör alakú torony ugrott ki, melyekben lőkamrákat ( Schiesskammer ) találhatunk. A negyedik oldalán volt a megerősített bejárat (73. ábra). A vár körüli várárokban víz volt, melybe az 1544-es vesztes csata után menekülő Wildenstein is beleveszett. A vár nevét az egyik bárójáról, a későbbi Konszkai (Konjski) grófról kapta, akik családja a 16.. században kihalt. Ma a vár a zágrábi érsek tulajdona, aki úgy fedette tetőzettel, hogy négy gyámoszlopot kellett felépítetnie hozzá (74. kép). Eddigre a vár mellett, egy kisebb, késői kastély jött létre, amit egy földrengés úgy megrongált, hogy a nagyobbik részét le kellett bontani.…”

Engel Pál adatai szerint: „… A magyar történetírásban a várnak helyet adó település Szelnica név alatt szerepelt (nem tévesztendő össze a Belecvár közeli Szelnicával!) A falu a Bilagora-i Konszkaszentdomokoson őshonos (ma Domankuš) Konszkaiak tulajdonában volt.

Bővebbet: - Branko Nadilo: Síkvidéki és másféle erősségek az Ivánscsice hegységtől délkeletre, („Gra�evinar” folyóirat 2004/56. évfolyama 3. száma) - Konszkaszentdomokosra lásd: LOVRENCEVIĆ, Zvonko: Középkori várhelyek Bilogoréban, Forrás: Lovrenčević, Z.

(1989), Srednjovjekovne gradine u Bilogori, u: Arheološka istraživanja u Podravini i kalničko-bilogorskoj regiji, "Posebna izdanja Hrvatskog arheološkog društva", 14: 139-166, Zagreb.

A vár mai állapota: A várat 2008. 03. 14-én Keserű László és Szabó Tibor társaságában jártam be.(korábban Szatmári Tamás is bejárta, akinek köszönet az átadott és itt felhasznált képekért).

A vár jelenleg is felújítás alatt áll, így a belsejét nem lehet megtekinteni, de kívülről körbejárva is meglehetősen sokat árul el a 16. szd-i, síkvidéki várépítészetről.

A vár egy nagy területű, mocsaras mező közepén fekszik és jelenlegi alakjában is őrzi felépítésének eredeti formáját, de a rekonstrukciós rajzok szerint már jóval alacsonyabb. A várat ma is egy gyűrű alakú vizesárok övezi, melyben még víz is található. A feltételezések szerinti külső, olaszbástyákkal övezett várrésznek már nyoma sincs, így a vár most csak egy nagyobb családi ház tömegének felel meg.

A vár bejárata az első emeleten nyílt, míg a további három oldalát, egy-egy patkóalakú toronnyal erősítették meg.

/Szatanek József/

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovječni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. 

GPS: É 46° 3.302 (46.055038)
K 16° 10.376 (16.172926)

Konjščina települését a legegyszerűbben a Letenye - Zágráb autópálya, Komin-i leágazásából lehet megközelíteni. Ehhez, le kell térnünk az autópályáról, majd a régi Varasd - Zágráb főútról, északnyugatnak kell mennünk Konjščina, vagy Orešje településének irányába. Kb. 12 km után máris a céltelepülésre érünk. Az "Y" elágazásban balra fordulunk, majd egészen a falu benzinkútjáig haladunk. A vár belülről nem bejárható, de bátrabbak az állványzatokra felkapaszkodva, a lőréseken keresztül belső képeket is készíthetnek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció