Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Béla - Bela , PodbelaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd történelmi vármegye - Béla várkastélya 2

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

„…A vár alatt két kastély jött létre. Az egyiknek, mely manapság teljesen elhagyatott, két kör alakú tornya van, a másik, melybe nemrég Ozsegovich báró telepedett meg, kimondottan masszív építmény, fallal kerítve, melynek négy sarkán, négy kisebb kör alakú torony van…”

„…Béla II-es kastélya, száz méterrel nyugatabbra van a várkastélytól (I. kastély). A kastély alaprajzi formája nyújtott négyszög. A kastély építtetője ismeretlen. A hengeres tornyokat az északi homlokzat sarkaira állították, amiből úgy gondoljuk, hogy ez egy befejezetlen kastély, melynek négy szárnyának kellett volna lennie, ami egy zárt udvart ölelt volna körül. A kastély hátsó, déli homlokzatán árkádok nyíltak a földszinten és az emeleten is, de a földszintieket befalazták. A kastély a horvát műemlékvédelmi katalógus második kategóriájába tartozik.

A kastélynak nem volt parkja. A kis kiterjedésű de mutatós virágos kertje a kastély északi homlokzata előtt 1062 m 2 -t tett ki. A kastélytól délre valami nagyobb gyümölcsös volt...”

„…Podbela, vagy Béla I-es várkastélyát, a gersei Pethő család építhette fel, valószínűleg a 16. szd. végén, vagy a 17. szd. elején (első említése 1606.). Podbela várkastélya, egészen 1730-ig maradt a Pethő család tulajdonában, majd a kastélyt a bécsi udvari kamara vette át. Eztán a kamara odaajándékozta a Pálfy családnak, de 1740-ben, már Erdődy László gróf tulajdonában volt. Eztán az Erdődyek a várkastély közvetlen közelében egy új, barokk kastélyt (Béla II-es kastélya) építettek fel a 18. században, két hengeres toronnyal az épület sarkain. Az új kastély a régi várkastéllyal együtt, a bélai-ivánci uradalom lakó és gazdasági központját képezte. A bélai birtok egészen 1817-ig maradt az Erdődyek tulajdonában, amikor is hosszú pereskedés után, a tulajdonjog visszaszállt a gersei Pethő család leszármazottjaira, a : Joszipovich, a Lovincsich és a Barabás családokra. Tőlük, mind a várkastélyt, mind a kastélyt, 1858-ban, báró Ozsegovich Iván vette meg, s maradt is a család kezében a várkastély 1946-ig, amikor azt államosították, míg a kastélyt még 1953-ig lakhatták…”

A kastély mai állapota:

A kastélyt legutoljára, 2008. 03. 14-én sikerült felkeresnem (előtte, Kósa Pállal, 2002. szeptemberében). A kastély jelenleg magántulajdonban van, és jelentős felújítási munkálatok alatt áll. Ennek ellenére, a kastély kívülről bejárható. A felújítási munkálatok során, a kastély délnyugati sarkában álló cselédlakást elbontották, majd a kastély délnyugati lépcsőházát egy kb. 8x10 méteres szárnnyal, megtoldották. A kastély északi homlokzata előtti árokban kialakított virágoskertet feltöltötték, és az északi főhomlokzat közepén egy barokkíves kaput nyitottak A kastélynak új tulajdonosai az építési, átalakítási munkálatok alapján valamiféle hotelfunkciót szánhatnak, s így a 2002-ben erősen romos vár kastély megmaradása már biztosítottnak tűnik.

Összességében, a kastély felkeresése ajánlott, tekintettel arra, hogy még további 3 látnivaló is található 5 kilométeres körzetében (Béla I. kastély, Margecsán 13. szd-i vára, és Béla johannita vára).

/Szatanek József/

Forrás:

Ðuro Szabo: Sredovjećni gradovi u Hrvatskoj i Slavoniji, 1920. Zágráb. 

Mladen Obad Šćitaroci: Dvorci i perivoji Hrvatskoga Zagorja (Zagreb, 1993.) 

Krešimir Regan: Srednjovjekovne utvrde i kašteli na obroncima Ivanščice

Branko Nadilo: Várak és kastélyok az Ivánscsica hegység északi részén (Građevinar folyóirat 2004/56. évfolyama 4. száma) 


GPS: É 46° 12.482 (46.208035)
K 16° 14.929 (16.248823)

A legutóbbi (2008. 03. 14.) túra során Varasd városát Ivanec településének irányában hagytuk el, majd Ivanec előtt, közvetlenül egy Ivanecki Vrhovec táblával jelzett előtelepülésnél balra, azaz keletnek tértünk le, aztán a Bednje patak vonalát követve, előbb elhaladtunk a margecsáni "Gradina" nevű várhegy lába alatt, majd jobbra betértünk Margečan településére, ahonnan a kastély már látható. A parkoláshoz azonban a meglehetősen szűk közút szélén kell megállnunk! A várkastély magántulajdonban van, jelenleg felújítás alatt áll. Belülről jelenleg nem látogatható. A kastély felkeresése mindenképpen ajánlott, mert 5 km-es körzetében még további 3 műemlék (Margečan-Gradina; Béla I. várkastélya és Béla johannita vára) található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció