Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Keresztúr - RasinjaHorvátországHorvát-SzlavónországVarasd vármegye - Apaj, Opoj vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép


Apaj vára (Opojgrad)


Ahogy jelenleg kinéz, a vár alaprajza a Buda hegy csúcsához alkalmazkodott, aminek szabálytalan tojás alakja van. Ám ez nem biztos, mivel néhány gyermek a közelmúltban (1979-ben), egy árok ásása közben feltárt egy falsarkot. A hegycsúcs alatt egy árok volt, mely a déli oldalon világosan látható.


Keresztúr (Rasinja) tíz kilométerrel nyugatra található Kaproncától (Koprivnica), a Dráva menti távolsági főútvonal közelében. A Kemléki előhegység (Kalnička prigorja) lejtőinek elején, a Ludberg, Kapronca közötti út felezésében helyezkedik el. Keresztúr kultúrtörténeti műemlékeire, az egymásra rétegződés a jellemző. A báró Inkey család kastélyán és a Szt. Kereszt plébánia templomon kívül, még rá lehet lelni a keresztúri Öreg vár maradványaira, magában a faluban, továbbá a templomosok Apaj várának (Opoj grad) halvány nyomaira, a közeli Buda dombon (Budim brežuljka).

Keresztúrt az okiratok először 1170. körül említik, amikor Prodan püspök odaadományozza a Keresztúr körüli földeket a templomosoknak589. Apaj várát (Castrum Apaywar) a török rombolta le 1532-ben590, a XVII. században, mint rom említik, a XX. század elején még látható volt némi nyoma.

Forrás: Lelja Dobronić, Posjedi i sjedišta templara, ivanovaca i sepulkralaca u Hrvatskoj. 

/ Jugoslavenske Akademije Znanosti i Umjetnosti, Zagreb, 1984/ 

(Mladen Obad Šćitaroci i Bojana Bojanić Obad Šćitaroci: Dvorci i perivoji u Slavoniji, od Zagreba do Iloka, Zagreb, 1998.) 


fordította: Szatanek József

GPS: É 46° 10.470 (46.174500)
K 16° 42.103 (16.701721)
Várak.hu mobil applikáció