Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőpulya - OberpullendorfAusztriaBurgenlandSopron történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Fellsőpulya, vár - Rohonczy-kastély

A város északnyugati szélén, alacsony dombon álló emeletes épület, egyik sarkán kétemeletes és lőréses toronnyal, sima és jellegtelen homlokzatokkal, a második emeleti attikafalban lőrésekkel. Az épület belsejében másfél méter vastagságú falmaradványok találhatóak, amely középkori létesítését és erődítését igazolja.

A kastélyt a település feletti Kárászhegyen 1611-ben Kürtössy Mihály építtette, akitől veje, Nedeczky György örökölte. Később is leányágon változtak birtokosai. A 18. században a Niczkyeké, később az innét elnevezett felsőpulyai Rohonczy családé, 1790 körül az Esterházy hercegeké. 1880-ban átépítették, a domb lábánál azonban még egyes helyeken látszik a vizesárok nyoma.

Miután a Rohonczy-család utolsó sarja átköltözött Középpulyára, az uradalom egykori intézői lakásába,  a felsőpulyai kastélyt az ötvenes évek elején átalakították gazdasági főiskola céljaira. Jelenleg is szakiskola működik benne.

Források:

Koppány Tibor - Kastélyok a végvárak mögött - 2015. 222.,
Juhász László: Burgenland, Várvidék - Lakitelek, 1999
Prickler 1985. 115.

GPS: É 47° 30.166 (47.502773)
K 16° 30.134 (16.502234)

Információk: A város északnyugati szélén álló kastély szabadon körbesétálható. Jelenleg szakiskola működik benne.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Erődített élelniszer raktár
DunabökényErődített élelniszer raktár
Kolbász-sziget
TarhosKolbász-sziget
Keresési előzmények
Felsőpulya - Vár