Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Málnás - MalnaşRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Herec vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Málnás (Malnaş) helység déli végétől kb. 1 km-re torkollik az Oltba a Herec-pataka. Herec-pataka és az Olt között, a málnási vasútállomás fölött, délen emelkedik a Vártető (706 m) magaslata. Az Olt felől meredeken emelkedik, míg a Herec-pataka felé enyhébben lejt a hegy, melynek csúcsát Árpád-kori vár romjai koronázzák.

A Sepsiszentgyörgyi Múzeum 1976-ban ásatásokat végeztetett az erősségben. Ennek eredményeképpen tudjuk, hogy a vár építése a 12. század végére és a 13. század elejére tehető. Egyes vélemények szerint a Mikó család egyik őse emeltette. Pusztulásának idejét nem sikerült megállapítani. Orbán Balázs szerint 1827-ben Mikó Miklós oltszemi kastélya e vár köveiből épült fel.

A hegytetőn ovális alaprajzú, 185 x 75 m belterületű vár falmaradványai találhatók, melyek helyenként, különösen a déli oldalon még jól megfigyelhetők. A néhol 1,5 m magas 1,63 m vastag, gondosan rakott kerítőfalak viszonylag kis, lapos homokkő darabokból, sok habarccsal készültek.

Az erősség bejárata a keleti oldal közepén, a téglalap alaprajzú kaputoronynál volt, melyet később emeltek az eredetileg is meglévő kapu fölé. Benne 1976-ban Székely Zoltán ásatása során II. András (1205-1235) dénára került elő. Bejáratához az árkon keresztül egykor felvonóhíd vezetett. A kaputoronynak a vár falához csatlakozó rövidebb oldala 14 m, az udvar felé nyúló oldala pedig 18-20 m hosszú. Falai még ma is 2,5-3 m magasak. Falvastagságából és a körülötte látható nagymennyiségű kőomladékból arra lehet következtetni, hogy hajdan többemeletes lehetett. A kaputorony habarcsa eltér a kerítőfalétól, benne feltűnően sok, anyaga alapján római jellegű tégladarabka található. Ez utóbbiak az oltszemi római tábor romjaiból származhatnak.

A vár belseje nem teljesen sima, közepe enyhén domború. Területét több kincskereső gödör mélyedése tarkítja. A falon belül a kaputoronytól eltekintve épületnek nincs nyoma.

A várat többszörös árok- és sáncgyűrű övezi, a Ny-i oldal kivételével, ahol a meredek hegyoldal ezt feleslegessé tette. A 10 m széles és 3,5 m mély árkot a falak omladéka részben feltöltötte.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 304.


GPS: É 45° 59.729 (45.995476)
K 25° 50.986 (25.849768)

Málnás (Malnaş) helység déli végétől kb. 1 km-re torkollik az Oltba a Herec-pataka. Herec-pataka és az Olt között, a málnási vasútállomás fölött, délen emelkedik a Vártető (706 m) magaslata. Az Olt felől meredeken emelkedik, míg a Herec-pataka felé enyhébben lejt a hegy, melynek csúcsát Árpád-kori vár romjai koronázzák.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció