Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Réty - ReciRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - református templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A rétyi református templom

Ott, hol Felvidék (Kézdi, Orbai) a Szépmezővel, Alvidéknek ezen gyönyörü rónájával összeütközik, hol Felvidéknek addig széles, nyilt tere egybeszűkül, s hol látszólag a Feketeügy az utját elzárt hegyeken erőszakosan tört magának utat, ezen, mondhatnók hegyszorulatban a völgytorkolat közepén egy, a Feketeügy által körülfolyt kerek domb: a Dobolyka emelkedik. E dombtetőn fekszik Rétynek messze ellátszó temploma, melynek fénylő tornya mintegy irányoszlopa a Háromszéken utazónak, az ennek minden pontjáról látható levén. E templom pedig nemcsak gyönyörü fekvésénél fogva érdekes, hanem nevezetes épitészeti tekintetben is, mert az kétségtelenül a Székelyföld legrégibb egyháza.

Forrás: Orbán Balázs - A Székelyföld leírása

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A rétyi református templomnak a 19. század közepéig román kori épülete állt. 1857-ben több forrás is beszámolt a régi templom átépítéséről, mely csak a szentélyt hagyta meg többnyire eredeti, félköríves formájában, a hajót ezen évben elbonthatták vagy jelentősen bővítették nyugat felé, majd felépülhették a déli épületbővítményt, így az épület 1862-bennyerhette el mai alakját. Kisméretű, különálló tornyának – melyet néhol harangláb megnevezéssel illetnek – építési ideje nem ismert. Jelen formája leginkább 19. századi (át)építés eredménye lehet, előzményei bizonyosan lehettek, hisz a torony egyik harangja 1773-ban készült az eklézsia számára.

A régi épületről részleteket a Vasárnapi Újság cikke közöl: A templom kőből épült, a nyílások áthidalása téglából, a tetőszerkezet arányaiban magas és meredek lehetett, kupás cserép fedte. A keletelt épületben déli karzat állt, melyről úgy tartották, hogy 1138-ban épült az akkor még ide tartozó eresztevényi hívek számára. A templomot kékes árnyalatú famennyezet fedte, mely készítésének idejét 1626-ra, javításának idejét 1807-re tették. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ettől korábban is famennyezet fedte a templombelsőt, melyen figurális ábrázolások – sárkányok, kígyók, oroszlánok – voltak. A szentély boltívét 1779-ben alakíthatták át, a templom tornáca 1758-ban épült. 

Forrás: Danielisz Dóra, Háromszék református templomépítészete, II. kötet, Doktori értekezés melléklete, 136-137 oldal

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 50.523 (45.842056)
K 25° 56.444 (25.940725)

Információk: a templom a település keleti részében a temetőben kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció