Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sepsibodok - BodocRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Sepsiszentgyörgytől É-ra, a Bodoki-hegység lábánál, 549 m magasan, az itt D-re tartó Olt bal partján fekszik Sepsibodok (Bodoc) község. A település központjában áll keletelt, középkori eredetű református temploma, amelyet egykor ovális alaprajzú várfal kerített. Falgyűrűjének É-i része mára teljesen elpusztult, a többit az idők során alacsonyabbra bontották.

A falu az 1332-es pápai tizedjegyzékben önálló egyházközségként szerepelt „Bodok” néven. Ebben az időben valószínűleg kőből épült román-kori temploma volt. A mai, kelet-nyugati tájolású, támpillérekkel erősített templom a 15. században épült. Erődfallal feltehetően a 16-17. század fordulóján keríthették be. 1651-ben Mikó Miklós patronálásával a templomot átépítették. A középkori boltozatot valószínűleg ekkor bontották le. Ezekben az években készült a D-i bejárat kőkerete. Újabb építkezésekre a 18. században került sor, amikor a déli kapu elé barokk portikuszt emeltek. A templomtól DNy-ra álló középkori eredetű harangtornyot, mely eredetileg a templomvár kaputornya volt, a sorozatos földrengések okozta károk miatt valószínűleg többször javították, sőt fölső részét valószínűleg újra építették a 18-19. században.

A bodoki templom kettős térfűzésű, hajóból és a nála alig észrevehetően keskenyebb, a nyolcszög öt oldalával záródó szentélyből áll. Az egész épületet kontyolt nyeregtető fedi. A hajó déli oldalának Ny-i végében egy későbbi építésű karzatfeljáró található. Az épület D-i oldalán nyíló ablakok a korábbiak átalakításából származhatnak. A szentély K-i zárófalán egy kisebb, félköríves záródású ablak látható, amely a falba utólagosan beépített szószékfeljárót világítja meg. A templom belső terét felül egyszerű, lapos, festett csillagokkal díszített mennyezet zárja le. A hajót a szentélytől elválasztó diadalív hiányzik. A sokszorosan átépített kaputorony 1,30 m falvastagságú kapualja középkori eredetű.

A templomot övező várfal 1 m vastagságú fala az udvarszinttől mérve megközelítőleg 1 m magas, kívülről azonban helyenként a 2,5-3 m magasságot is eléri. D-i oldalát három zömök támpillér erősíti. A falon sem lőrések, sem szuroköntő nyílások nincsenek. Ezek valószínűleg egykor a felső részen, az időközben lebontott mellvéden kaptak helyet.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 760-761.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 57.405 (45.956745)
K 25° 51.392 (25.856531)

Sepsiszentgyörgytől É-ra, a Bodoki-hegység lábánál, 549 m magasan, az itt D-re tartó Olt bal partján fekszik Sepsibodok (Bodoc) község. A település központjában áll keletelt, középkori eredetű református temploma, amelyet egykor ovális alaprajzú várfal kerített.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció