Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sepsibükszád - BixadRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Vápa vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Az őskori telepre épült kora középkori Vápa vára Sepsibükszád (Bixad) határában, a Rakottyás-patak és az Olt közös teraszormán, az Olt jobb parti hegyfokán, a Zsombor-patak beömlésétől É-ra fekszik.

László Ferenc az itt talált edénytöredékek alapján úgy vélte, hogy az árpád-kori vár építése előtt az őskorban egy erősdi-jellegű település állt ezen a helyen. A vár alatti területen kő-rézkori (az erősdivel egykorú), bronz- és vaskori kultúrrétegeket tártak föl, és két középkori sarkantyút, valamint kardhüvelydarabot is őriz innen a Sepsiszentgyörgyi Múzeum. 1949-ben Székely Zoltán ásatott a várban. Szerinte a várat É felől védő árkok középkoriak. A várban előkerült néhány vastárgy (rozettás sarkantyú, patkó) 14-15. századi. A környék birtoktörténete és a vár késői leletei alapján feltételezhető, hogy Vápa vára a hídvégi Mikók mentsvára lehetett, melyet még a 15. században is használtak, ill. toronnyal erősítettek.

Az Olt árteréből kiemelkedő, kb. 670 m magas teraszlépcsőn fekvő erődítményt három oldalról a meredek, sziklás hegyoldal védte. Csak É-i irányból volt könnyebben megközelíthető, e hegynyakat viszont hármas árokkal védték, valamint a fal belső oldalához négyszög alakú, 3 x 3 m belméretű, 2 m vastag tornyot építettek, melynek romjai ma is jól megfigyelhetők. A vár belterületén épület nyoma nem látszik.

A vár D-i részét kőbánya pusztította el. A hegytető peremét övező ovális védőfal eredeti méretét ma nehéz meghatározni a kőbánya pusztítása miatt. 1949-ben a vár több, mint 90 m hosszú és 32 m széles volt, 1988-ra a kőfejtés további 45 m-es szakaszt harapott ki a várból. A megmaradt kerítőfal 1,6 m vastag, egyenletesen, sok habarccsal falazott építmény.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 397.

GPS: É 46° 5.490 (46.091492)
K 25° 50.339 (25.838989)

Vápa vára az Olt jobb partjához közeli, a vártól délre, kb 1 km-re fekvő nagy, működő kőbánya belső üzemi útján közelíthető meg. A bánya őrsége kis rimánkodás után beengedi a lelkes várkutatókat.

Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Szentmihálykő vára
TótfaludSzentmihálykő vára
Tábor
NezsiderTábor
Keresési előzmények
Sepsibükszád - Vápa vára