Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szacsva - SaciovaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szacsva (Saciova) község határában, a Bodzai-szoros felé vezető úttól 5 km-rel Ny-ra fekvő, kb. 900 m magas hegytetőn 46 x 34 m-es ovális falgyűrű maradványai láthatók. Szacsva várából nem sokat hagytak ránk az évszázadok.

19. századi állapotáról Orbán Balázs így ír: „A hogy ezen utolsó akadályt áttörtük, csakhamar ráakadtunk az elomlott várfalaknak tekintélyes gátonyára, mely, két ölnyi átméretnél ölnyi magasságban, elvitázhatlanul falomladványból alakult, sőt itt-ott a romhalmaz eltakaritásával ráakadhattunk az ölnél szélesebb várfalak alaprakatára is, nemcsak, hanem a déli oldalon – hol a sáncz által fedezett és kapubástya által biztositott bejárat volt – a várfalak két ölnyi magasságban még jelenleg is fennállanak, mutatva, hogy Szacsva vára nem valamely alkalmi védhely, hanem rendszeresen épült körerőd volt, mely a mint gátonyának vonala jelöli, köridomu, 250 lépés kerülettel biró tekintélyesebb olyféle erőd volt, mely már fekvésénél fogva is, azon távol kor hadászati elvei szerint, a megközelithetlenség minden kellékeivel birt. A vár belterét ellepő erdőség mély üregekkel tarkázott romhalmazból nőtt fel, s bár az itteni kutatás és tájékozottságban az erdő által gátolva voltunk, annyit mégis sikerült kivennünk, hogy a beltéren valamely épület – valószinüleg egy közép zömtorony – állhatott.”

Az ovális alakú vár DK-i és É-i részén a kutatóárok felszínre hozta a kb. 1,5 m vastag várfalat, mely jelenleg is jól látható. A várfal terepalakulatai mindenütt kivehetők, jól követhetőek. Az erősség 12-13. századi, oklevelek nem említik.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 405.

GPS: É 45° 45.063 (45.751049)
K 25° 57.282 (25.954700)

Szacsva (Saciova) község határában, a Bodzai-szoros felé vezető úttól 5 km-rel Ny-ra fekvő, kb. 900 m magas hegytetőn 46 x 34 m-es ovális falgyűrű maradványai láthatók.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció