Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Uzon - OzunRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Sepsiszentgyörgytől DK-re, a Feketeügy jobb partján terül el az egykori vásáros hely, Uzon (Ozun). A falu központjában áll az egykori református erődtemplom.

Az 1332. évi pápai tizedjegyzékben már említik a falut. Csupán régészeti feltárás tisztázhatná, hogy első temploma milyen alaprajz szerint épült. Valószínűleg a 15. század végén került sor a templom gótikus átépítésére. Feltehető, hogy a mai, 19. század elején épült templom nagyrészt a gótikus templom alaprajzát követi. A gótikus átépítés idejére tehető az egykori kaputorony és várfalak építése is.

1612. szeptember 13-án a Géczi András által vezetett brassói szászok betörtek a Székelyföldre és az uzoni templomvárat bevették. Ugyanazon év október 16-án, ezúttal Michael Weiss királybíró vezetése alatt, a brassóiak Uzont újból elfoglalták. 1704-ben a labancok, miután a maksai templomvárat felgyújtották, az uzonit is megrongálták. Még 1706-ban is ostromolták. Az 1736-os földrengés a tornyot megrongálta, de kevéssel utána megjavították. Az 1802-es földrengés azonban oly súlyos károkat okozott a templomban és a toronyban egyaránt, hogy a közbiztonság érdekében sürgősen bontásukhoz kellett fogni. Elsőként – 1806-ban – a középkori eredetű tornyot, ezt követően, 1819-ben a templomot bontották le. Az új templom 1829-re készült el, a mai harangtornyot azonban csak 1842 – 44-re sikerült felépíteni.

Az egykori védőfalakat, feltehetően az 1802-es földrengés után, megközelítőleg 1-2 méterrel visszabontották.

1901-ben a megmaradt várfalakat is lebontották, s ezzel utolsó középkori elemétől is megfosztották az épületegyüttest. Orbán Balázs 1869-ben a Székelyföldről kiadott könyvében tüzetesen foglalkozott az erődtemplommal, K-i irányból felvett képét is közölte. Ezen látható, hogy a romladozó peremű falaknak lőréses felső része ekkor már hiányzott, süllyesztett szuroköntői azonban megvoltak. Gere István fényképe 1898-ban, kevéssel a várfalak bontása előtt készült, és szintén fontos dokumentum az egykori várfalról.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 824-825.


GPS: É 45° 47.956 (45.799267)
K 25° 50.851 (25.847521)

Sepsiszentgyörgytől DK-re, a Feketeügy jobb partján terül el az egykori vásáros hely, Uzon (Ozun). A falu központjában áll az egykori református erődtemplom.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció