Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Zabola - ZăbalaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Zabola Z�bala) helység 1466-ban Zabola néven jelentkezik az oklevelekben. A templom eredetéről és építéséről nem beszélnek az oklevelek. A templom azonban elárulja korát: magas falakkal körülvett gótikus kori, XIV. századi alkotás. Eredeti formáiból eléggé kivetkőztették. Mai formáját 1753-ban kapta, amikor bővítették is.

Egykori gótikus boltozatának maradványai az oldaltámpillérek. Magát a boltozatot eltüntették mind a hajó, mind a szentély fölött. Megmaradt a poligon záródású szentély, a csúcsíves diadalív, valamint a déli oldal 5 csúcsíves ablaka. A kórus megvilágítására szolgáló kisebb ablak köríves, kettős körív fölé helyezett környílással.

A szentségfülke is megőrizte gótikus, de reneszánszba hajló díszítését. Keletkezésének idejét a XVI. század elejére teszik. Felirata egy századdal későbbi: H. de Toria 1602.

Mindkét kapuját átalakították. A déli kapu korát a XVI. század első felére teszik. A frízes díszítésű koronapárkányzat körülfutja az egész templomot, kiszögelléseinél lőrésekkel.

Az egykori kör alakú magas várfalat 1838-ban „3 ölre törpítették”. Tornya a kapubástyából emelkedik ki; 1666-ban építtette Basa Tamás. Az 1802. évi földrengés annyira megrongálta, hogy alapjaiból újra kellett építeni.

A földrengés előtt a várfalakat több bástya egészítette ki. Az eltávolított boltozatot 100 kazettás festett mennyezet helyettesíti. 1772-ben készült. Harangjai 1588-ból és 1644-ből valók.

A régi helyébe 1778-ban épített torony 1802-ben földrengés áldozata lesz. Egészen újat kellett építeni.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 840-841.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 53.545 (45.892422)
K 26° 11.252 (26.187538)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció