Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ósebeshely - SibişelRomániaErdély és PartiumHunyad vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Kudzsíri-havasok északnyugati oldalában, Ósebeshely (Sibişel) falu felett, 523 m magas hegyen állnak a vár romjai. A várat oklevelek nem említik, a kutatások szerint a 13. században építették és talán még a 15. században is lakták. Romjai a 20. század elején még jóval magasabbak voltak, mint manapság. Azóta sajnos a kincskeresők pusztításait többször is megszenvedték az ódon falak.

A hegytető platójának alakját követő, enyhén ovális alakú várat kelet felől 6 m széles árok és 1,5 m sánc védte, a többi részen a meredek hegyoldal miatt erre nem volt szükség. A keleti oldalon téglalap alakú kaputorony romja áll, mely egykor alul boltíves, többszintes építmény lehetett. Ma már csak alsó szintjének 2-3 m magas, 2,5 m vastag déli falcsonkja és néhány kisebb falrészlet látható belőle. A 3,1 m széles kapunyílás ívének egy darabja a kaputorony nyugati oldalán még megfigyelhető.

A torony délkeleti és északkeleti sarkaiból indult a vár kerítőfala, melynek bozóttal erősen benőtt maradványa a keleti és a déli oldalon helyenként 3 m magasan áll. Az északi oldalon csupán terepalakulat formájában követhető a felszínen, a nyugati oldalon már ennyi sem látható belőle. A védőfallal határolt területen belül épület nyoma nem látszik.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 368.

 

GPS: É 45° 45.410 (45.756840)
K 23° 15.182 (23.253038)

Szászvárostól délkeletre autózva érünk Ósebeshely (Sibisel, Sibişel) faluba. A Sibişel folyócska jobb partja fölé emelkedik a várhegy, amelyet a faluból is jól láthatunk. A folyón, a vártól kissé délre vezet át egy gyaloghíd. A hídon átkelve kb fél óra alatt jutunk fel a várba.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció