Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Küküllőkőrös - Kirtsch - CurciuRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék területén, a Kőrös-patak mellett fekszik Küküllőkörös község. A helység háromhajós csarnoktemploma a 14. század első felében épült. Plébánosa 1322-ben Péter volt.

A templom mellékhajóit a velük egyenlő magasságú főhajótól csúcsíves árkádok választják el. A szentély kőbordás kereszthálós boltozata, záróköve és gótikus ablakai ma is látható.

A nyugati kapu a 15. század közepén készült, mégis – csúcsíves formái ellenére – öt pár oszlopával a román kori kapuzatokra emlékeztet. Fejezetein majmok, szőlőfürtök, disznófej, emberi maszk, és kutya bibliai jelképekkel figyelhető meg. A templom déli kapuja is díszes, de kisebb méretű. Négyzetes alaprajzú, zömök tornyának boltozatos földszinti csarnokából bejárat nyílik mindhárom hajóba.

A templomot ovális, a terephez alkalmazkodó védőfal veszi körül. A terméskőből készült várfal nem őrizte meg eredeti magasságát, kívül összesen 20 támpillér erősíti . A délkeleti részen található a kaputorony, földszintjén dongaboltozattal, valamint egy csapórács hornyaival. Ennek közelében kápolna van a várfalhoz kapcsolva. Hajdan temetőkápolna lehetett, és szintén a gótikus kor alkotása. 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 688-689.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 14.610 (46.243500)
K 24° 24.249 (24.404152)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció