Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagyekemező - Grossprobstdorf - TârnavaRomániaErdély és PartiumKis-Küküllő vármegye - Templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Küküllőközi dombvidék területén, a Nagyekemezői-patak mellett fekszik Nagyekemező (Grossprobstdorf, T�rnava) község.

1331-ben említik először oklevélben Ekeemezö Maior néven. 1372-ben Ekemezew, 1426-ban Nagyekemezev a neve.

1331-ben plébániatemploma van, papja, Imre megbízottként szerepel a pápai tized összegyűjtésére a Hunyad megyei plébániákon. Ugyanez az Imre plébános 1334-ben a pápai tizedjegyzék szerint fél fertó ezüstöt fizet. Egy 1359-ből származó oklevél szerint a szebeni prépostság birtoka, 1372-ben villa prepositalis, 1414-ben villa Praepositi néven említik.

1520-ban Michael de Zsidve ekemezői plébános Bolognában tanul. 1402-ben a nagyekemezői Szent László-templom IX. Bonifác pápától búcsúengedélyt kap: Eclesia S. Ladislai regis.

Az első templom vagy elpusztul vagy kicsinynek bizonyul, mert újnak ad helyet. Nevét és emlékét egy kis domb elnevezése őrzi: „B�der Lasl� Kirch”. A XVI. század elején épült új, késő gótikus templom a falu közepén áll.

Építésének befejezését a szentély külső falán megörökített dátum jelezheti: 1505. E dátumnak megfelelnek a stíluselemek: a téglabordás mennyezet, a hosszú, keskeny szentély, déli falán a két keskeny csúcsíves ablak, a XX. században lebontott sekrestye befalazott csúcsíves ajtókerete, a kőfaragásos szentségfülke és csúcsíves diadalíve.

A szentély a többszög három oldalával zárul. A hajót tíz támpillér veszi körül. Egykori keresztbordás mennyezetét 1792-ben dongaboltozattal váltják fel. Déli falán három csúcsíves ablakát 1869-ben nagyítják és homlokzatát is módosítják. Nyugati kapuja félköríves: domborműves faragásán két oroszlán, hét juhot legeltető pásztor, fekvő kutyával, Krisztus vehető ki. Az oroszlánok felett kiolvashatatlan felirat nyomai látszanak.

Egykori szárnyas oltárának (1480) maradványait a Bruckenthal Múzeum őrzi. Képei: Szűz Mária látogatása, Szent Katalin, Szent Margit, Krisztus születése, Szent Lőrinc, Szent István, Napkeleti bölcsek, Szent Claudius, amint halottat támaszt, egy ismeretlen szent, négy zenélő angyal. Tízezer vértanú, Szt. Sebestyén.

Rokon a medgyesi oltárral és 1480–1490 között készült. Keresztelőmedencéje a késő gótikus korból származik.

1513 körül készült aranyozott ezüst kelyhe áttört virágos cuppakosarán a virágdísz reneszánsz stílusú.

A templomtól 10 méterre délre téglából épített harangtorony áll. Egy régi rajz szerint védőbástya volt. 1897-ben magasítják, és neogótikus stílusba öltöztetik. 9 méter magas várfala a múlt században még állott. Az 1590-ből származó várfalakból csak részletek maradtak meg, egy déli és egy keleti védőtoronnyal.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 725.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 8.433 (46.140549)
K 24° 17.670 (24.294493)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció