Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bátos - BatoşRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Mezőség K-i részében, a Lúc (Lutz) patak mellett fekszik Bátos (Batoş) község. Az É–D-i irányban hosszan elnyúló falu É-i végétől K-re, kb. 2,5 km távolságban, a 751 m magas Burgberg nevű hegyen találjuk az ovális alaprajzú 12. századi vár jól látható sáncait. A vár K–Ny-i irányba, a sáncok külső élétől számítva 60 m hosszú, É–D-i irányba 45m hosszúságú. A sáncok fölé emelkedő domb relatív magassága 10 m, a plató mérete 35x20 m. A platót minden oldalról jól látható árok és sánc veszi körül. Az árok szélessége jelenleg 6-8 m, az árok relatív mélysége a sánc tetejétől számítva 1,5-2 m. A vár leginkább támadható keleti oldalán a hegygerinc irányába még egy kiegészítő sáncot is emeltek, a vár körüli sánctól kb. 15-20 m-es távolságban. A vár platója Ny-i irányba enyhén lejt. A plató legmagasabb pontján kőoszlopot találunk.

/Karczag Ákos/

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 98.


GPS: É 46° 53.820 (46.897007)
K 24° 41.281 (24.688017)

Bátos község templomától 2,5 km-re északkeletre fekszik a várhegy (Burgberg). Csak jelzetlen ösvény vezet a várhoz. Kérdezősködjünk és fogadjunk vezetőt !

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció