Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Drág - DraguRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Wesselényi-kastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép

A Kolozsvár-Almási hegycsoport területén, a Drági-patak mellett fekszik Drág község. A település központi részén találjuk a drági kastélyt, mely jelenleg lakatlanul áll.

Amikor felesége révén Kamuthy Balázs 1577-ben megszerezte a drági birtokot, feltehetően már állt itt egy udvarház. Ennek helyén fia, Kamuthy II. Balázs, Doboka vármegye főispánja építtetett castellumot 1622–1628 között. Tőle veje, Serédi István szerezte meg adományul és a Serédieké maradt egészen a 18. század elejéig. Serédi Pétertől egy időre sógorához, Andrássy Istvánhoz került, majd 1722-ben a Wesselényieké lett. Ők 1798 és 1816 között U alakú klasszicista épületté alakították át. A 17. századi épületet a délnyugati kastélyszárnyba építették be. 1803-ban új kút is készült. A 20. század elején már a Bethlen család a kastély tulajdonosa. A 20. század második felében művelődési otthon, tornaterem, majd rendőrségi hivatal működött benne, jelenleg üres, omladozik, pusztul.

A kastély déli tömbjének hatoszlopos, dór fejezetes portikusza és kovácsoltvas kerítése ma is figyelmet érdemel (kovácsoltvas kapuja eltűnt). A kastély udvarának bal oldalán, befalazva egy 1628-ban készített, a Kamuthyak címerével ellátott emléktábla figyelhető meg. Alatta későreneszánsz ajtószemöldök látható, amely szintén a 17. századi épületből maradt meg.

Kőváry László leírása szerint 1866 körül a kastély „ölös kőfallal egészen körül van építve, s bástyákkal van ellátva.” Ez az erődítés nyilván a késő középkori castellum meghagyott védőfala lehetett, amelyet a 19. század vége táján lebontottak. Ennek nyomvonala terepalakulat formájában az északi oldalon végig jól követhető, az északkeleti sarokban pedig a hajdani saroktorony helye észlelhető. Lombtalan időszakban az északkeleti oldalon, a patak fölött némi kőfaltöredék is megfigyelhető. 

Forrás:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 164-165.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 5.745 (47.095749)
K 23° 23.796 (23.396601)
Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról