Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászfenes - FloreştiRomániaErdély és PartiumKolozs vármegye - Leányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Gyalui-havasok ÉK-i és a Mezőség NY-i részei között húzódó Erdőalja dombvidék É-i lábánál, az ÉNY-NY-ról érkező és itt ÉK-re forduló Kis-Szamos jobb partján fekszik Szászfenes (Floreşti) község.

A településtől délre eső Várhegy tetején találhatjuk az okleveles forrásokban is említett fenesi váe maradványait. A várat 1282 előtt Péter erdélyi püspök építtette a Szamos völgyében vezető út védelmére, okleveleinkben azonban csak 1312-ben tűnik fel először, amikor az erdélyi püspök, Ambrus fia Tamás szerepel várnagyaként. Utolsó okleveles említése 1370-ben történik, de egyes vélemények szerint az 1437. évi parasztfelkelés idején pusztult el. A ma látható romok egy körsáncban, némi általa körbefogott falmaradványban és egy eltömődött alagút-féle mélyedésben (mely egyesek szerint a vár menekülő-folyosója lett volna) ki is merülnek. Pedig a Leányvárként is emlegetett erősség a középkori erdélyi püspökség egyik uradalmi központja volt, egészen a Budai Nagy Antal-féle 1437-es parasztfelkelésig. Ezután s szerepét a Gyalun felépült új erősség vette át.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 412.

GPS: É 46° 43.905 (46.731754)
K 23° 30.211 (23.503515)

Nagyvárad felől közelítve Szászfenesen jobbra kell kanyarodni, Kolozstótfalu (Tauti) felé vezető útra. Az út ki van táblázva, mert ez vezet a várhoz közel levő ortodox kolostorhoz (Manastirea Floresti) is. Vagy Tótfalu, vagy a kolostor nevével van feltüntetve az irányjelző tábla. A mellékút még Fenesen balra kanyarodik (rossz minőségű köves út), majd a faluból lassan kiérve jobbra, D-i irányba az erdős dombok felé. Itt már újra aszfalt az út. Felkapaszkodik egy rövid emelkedőn a domboldalba, elhalad néhány ház között. Röviddel ezután az úttól jobbra, egy házikó mellett tábla mutat egy erdőbe vezető ösvény irányába: Cetatea Floresti. Innen jelzett ösvény vezet fel a várba az erdőn át, mely először Ny-i, majd hamarosan D-i irányba tart. Az erdőben itt-ott földutak, ösvények ágaznak le, figyelni kell, hogy el ne térjünk, bár elég gyakoriak a jelzések. /Bácskai Zsolt/

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról