Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászfenes - FloreştiRomániaErdély és PartiumKolozs történelmi vármegye - Leányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szászfenes, Leányvár

A Gyalui-havasok ÉK-i és a Mezőség NY-i részei között húzódó Erdőalja dombvidék É-i lábánál, az ÉNY-NY-ról érkező és itt ÉK-re forduló Kis-Szamos jobb partján fekszik Szászfenes (Floreşti) község.

A településtől délre eső Várhegy tetején találhatjuk az okleveles forrásokban is említett fenesi váe maradványait. A várat 1282 előtt Péter erdélyi püspök építtette a Szamos völgyében vezető út védelmére, okleveleinkben azonban csak 1312-ben tűnik fel először, amikor az erdélyi püspök, Ambrus fia Tamás szerepel várnagyaként.

Utolsó okleveles említése 1370-ben történik, de egyes vélemények szerint az 1437. évi parasztfelkelés idején pusztult el. A ma látható romok egy körsáncban, némi általa körbefogott falmaradványban és egy eltömődött alagút-féle mélyedésben (mely egyesek szerint a vár menekülő-folyosója lett volna) ki is merülnek. Pedig a Leányvárként is emlegetett erősség a középkori erdélyi püspökség egyik uradalmi központja volt, egészen a Budai Nagy Antal-féle 1437-es parasztfelkelésig. Ezután s szerepét a Gyalun felépült új erősség vette át.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 412.

GPS: É 46° 43.905 (46.731754)
K 23° 30.211 (23.503515)

Információk: Kolozsvár központjától alig néhány kilométerre található Szászfenes (Floreşti) település, mégis a Leányvár maradványairól alig tudnak valamit a helyi lakosok.

Hajdani tornyának maradványait viszonylag könnyen megközelíthetjük – akár a Google Maps segítségével is –  a Tăuțiului utcát (Kolozstótfalu – Tăuți település felé vezető út) követve, majd a jobboldalon található Láz-domb erdős csúcsára felsétálva.

Manapság jól látható még a várat körülvevő sánc nyoma. Be lehet jutni, de nem ajánlott a néhai toronyból tátongó izgalmas mélyedésbe, amely állítólag néhány méternyire a mélyben egy vasszerkezetbe torkollik.

/Füstös Raymond - 2020/

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció