Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sokolovac Daruvarski - Dežanovački SokolovacHorvátországHorvát-SzlavónországPozsega vármegye - Dianvára, Diánvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Engel Pál adatai szerint:

„…Castrum. Eredeti neve Veszele. A décsei Roh(fi) családé volt, 1413-tól említik, amikor Roh(fi) László és János új adományt szerzett rá. Az uradalom 1495-ben is a családé, majd kihaltával az Erdődyeké lett (1503).

Pontos helye nem ismert, valószínleg Sokolovac Daruvarski területén állt.

A vár mai állapota:

A vár (a Diánvár elnevezése bizonytalan) bejárása 2009. 03. 18-án történt, Keserű László és Szabó Tibor társaságában. A várat megközelíteni, a Barcs – Kutina közti főút menti, Veliki Zdenci településéről lehet. A várhely az Ilova folyón átívelő híd után kb. 500 méterrel, közvetlenül Sokolovac falu előtt egy útkanyarban található. A ma látható maradványok alapján, a vár egy ovális, központi halomból állt, amit egy vizesárok, egy külsővár egy újabb vizesárok, egy sáncgyűrű és egy újabb vizesárok övez. A külsővár teljesen a központi halom vonalát követi 18 m szélességben. A legkülső sáncnak már csak az északi fele látható, hogy teljesen körbevette-e a várat, az ma már nem megállapítható. A gondosan karbantartott, fenyőfákkal beültetett, kirándulóhelyként hasznosított központi halmon eredeti épületmaradványoknak már nyoma sincs.

/Szatanek József/

GPS: É 45° 35.111 (45.585175)
K 17° 0.420 (17.006994)

Sokolovac települését és várát, a Barcs - Kutina közti főút menti Veliki Zdenci faluból lehet a legkönnyebben megközelíteni. A várhely az Ilova folyó feletti híd után kb. 500 méterrel, de még Sokolovac falu előtt, az útkanyarban található.

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról