Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Galadna - Gladna RomânăRomániaErdély és PartiumKrassó-Szörény történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Galadna (Gladna Rom�n�) falu a Bánság ÉK-i részében, a Ruszka-havasokhoz tartozó Lugosi-hegycsoport területén, a DK-ről jövő Riu (Galadna vize)-patak mellett fekszik. A falutól 400 m-re, egy 70 m relatív magasságú dombtetőn középkori vár maradványait találjuk a sűrű bozótban.

A vár nem szerepel az írott forrásokban. Ma látható részei egy földsánc és egy belső árok. A vár átmérője kb. 60 x 40 m. Egy kis, kb. 10 m-es oldalhosszúságú belső udvar 2-6 m mély, 7-10 m széles ovális alakú árokkal van körülvéve. A földsánc két részből áll: az egyik félkör alakú és délkeleti irányú, a másik északnyugati irányú. A bejárat a déli oldalról nyílik. Északnyugaton a földsánc hiányát meredek lejtő pótolja. A vár közepén agyaggal tapasztott faépítmény nyomait találták, két különböző építési fázissal. A kályhacsempék és a kerámia leletek alapján 1400 körülre keltezték.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 207.


GPS: É 45° 44.372 (45.739536)
K 22° 14.320 (22.238670)

Galadna (Gladna Română) falu a Bánság ÉK-i részében, a Ruszka-havasokhoz tartozó Lugosi-hegycsoport területén, a DK-ről jövő Riu (Galadna vize)-patak mellett fekszik. A falutól 400 m-re, egy 70 m relatív magasságú dombtetőn középkori vár maradványait találjuk a sűrű bozótban.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció