Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Illyéd - IlidiaRomániaBánságKrassó-Szörény vármegye - feudális központ

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Illyéd község az egykori Krassó vármegyében, a Bánság délkeleti részében, a Szörényi (Bánsági) Érchegység délnyugati lábánál az Illadiai-patak mellett fekszik. A mai faluközponttól délre, kb. 200 méterre emelkedik az a domb, amelyen hajdan egy királyi udvarhely épületegyüttese állt. E királyi uradalmi központot II. Endre király 1223-ban testvérének, Margit özvegy bizánci császárnénak adományozta.

A dombtető nyugati részén található annak a kétosztatú épületnek az alapfala, amelyet a feltárási anyagban lakótoronynak (turn-locuinţe) neveznek. Az 1,5-1,8 méter vastag alapfalak 11 x 11 méteres területet zárnak közre. Az ásató régész szerint az itt talált pénzérmék alapján a 12. század második felében a lakótorony már bizonyosan fennállt.

Hasonló falvastagságú maradványokat találunk a plató északi részén, ahol egy 5 helyiségből álló, kb. 45 x 25 méteres befoglaló méretű épület konzervált alapfalait láthatjuk (a falak melletti kis sáncszerű domb valószínűleg a feltáráskor kidobott föld dombja). Ettől délre vannak a kb. 15 méter átmérőjű rotunda helyreállított alapfalai. Körülötte 12–14. századi sírokat találtak.

 

A lakótoronytól kissé délre egy – a helyszínrajzon nem szereplő –, a toronyhoz hasonló alaprajzú és méretű épület alapjai rajzolódnak ki a füves felszínen. A kis fennsíkon ezen kívül több olyan terepalakulatot láttunk, amelyek épületalapokat rejthetnek. A plató szélein sánc, vagy árok nyomai nem figyelhetők meg.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 238.

Ţeicu, Dumitru: Banatul montan în evul mediu / Timişoara, 1998/

GPS: É 44° 57.961 (44.966015)
K 21° 41.879 (21.697975)

12. sz.-i lakótorony és kapcsolódó épületek Oravicabánya (Oraviţa) kisváros délnyugati végénél indul dél felé az Illyédre (Ilidia) vezető rossz minőségű út. Oravicabánya szélén már célszerű elkezdeni a kérdezősködést, mert a környékbeli mellékutakon útbaigazító táblákat nem találni (2005).

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!