Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magyaró - AlunişRomániaErdély és PartiumMaros-Torda vármegye - Mentővár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Mentővár 

Vármegye: Maros-Torda 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Magyaró 

Helységnév 2: Aluniş 

Helységnév 3: Haseldorf 

Magyaró – Mentő vár

A Görgényi-havasok NY-i lábánál, az itt DNy-ra tartó Maros bal partja közelében, a K-ről jövő, és a településen keresztül folyó Fickó patak mellett fekszik Magyaró (Aluniş) község. A falu ÉK-i szélén, a Fickó-patak déli partja fölé emelkedő, ma már beépített területen állt egykor Mentő-vár. Mentő (Menteu) várát Losonczy Tamás székely ispán egy 1319-ben kelt levele említi először. Homály borítja e vár viszonyát az egy 1325-ből való oklevélben előforduló "castrum Idech"-hez, vagyis a közelben fekvő Idecs település várához, ugyanis lehetséges, hogy a két elnevezés ugyanarra az erősségre utal. Mindenesetre, néhány évvel később az erdélyi káptalan - a családi osztozkodást lezárandó - oklevelében Losonczy Tamásnak ítélte az általa épített, úgymond "új" Mentő nevű várat. 1377-ben a Losonczy család tagjai osztoznak rajta I. (Nagy) Lajos rendelkezése szerint. A vár a 15. század során is a Losonczy-Bánffyak kezén van. A XVI. század közepén a várat már, mint elhagyott erősséget említik. 

A vár utca 305. szám alatt, egy új ház alapozása során 1 - 1,5 m vastag habarccsal rakott kőfalakat és néhány faragott sarokkövet találtak. A helyi hagyomány is azt erősíti meg, hogy e területen, a Vár utca kettős kanyarja és a patak meredek déli oldala közötti területen volt felépítve a vár. Ezen a részen most több lakóház sorakozik. A vár valószínűsíthető mérete K–Ny-i irányban kb. 80 m, É–D-i irányban kb. 60 m volt. 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 535-536.GPS: É 46° 53.662 (46.894363)
K 24° 49.495 (24.824923)
Várak.hu mobil applikáció