Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsákánydoroszlóMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Várdomb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Várdomb

Csákánydoroszló község Körmendtől 10 km-re nyugatra helyezkedik el. Nagycsákány mezőváros és Rábadoroszló egyesüléséből jött létre 1939-ben. A településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra a Strém-patakot délről kísérő magaslat egy ÉK-DNY irányú nyúlványán az elpusztult Magyarbüks falu feletti Várdombon található az Árpád-kori kisvár. A vár területét javarészt jól áttekinthető bükkös, illetve gyertyános erdő borítja.

A dombnyúlványon található közel ovális alakú várat jól kivehető árok veszi körül, amely az ÉK-i oldalon, ahol a domb meredekebbé válik, megszakad. A plató mérete kb. 30 x 20 m, kissé lejt ÉK-i irányban. A védett terület DNY-i - gerinc felőli - szögletében a terep kb. 1 méterre kiemelkedik környezetéből.

Csákány és Doroszló települések az Árpád-kor kezdeti századaiban keletkeztek. Csákány területén ősidők óta éltek emberek, melyet északra az erdőben talált őskori halomsírok is igazolnak. Csákányt először 1248-ban terra Chacan néven említik a vasvári káptalan oklevelében.

Az Árpád-kori kisvár története forrásokkal alátámasztva nem ismert. A vár területe a honfoglalás kori Csákány faluhoz tartozott. A vár építtetői, az elfogadott nézet szerint a Héder nemzettség Hédervári ágának tagjai lehettek, valamikor a 13. század második felében. A területen a későbbiekben több falu is létrejött, mint Magyarbüks, Németbüks, Taródfa, Bésfa, Kemesmál, valamint Doroszló.

Doroszlót 1388-ban Dorozlouchakana, 1471-ban Dorozlo, 1493-ban Dorozlofalwa néven említik. Magyarbükst igazoltan 1375-től említik az okiratok Bykus néven. 1482-ben pedig említést tesznek malmáról is.

A trianoni békediktátum Magyarbüksnél a Strém-patak mentén húzta meg az országhatárt. A vasfüggöny kiépítésekor Magyarbüks lakosait kitelepítették vagy önként elköltöztek, a házak nagyobb részét pedig lerombolták. A terület mellett határőrlaktanya működött. A rendszerváltásig a kerítéssel elzárt területre, így a Várdombra is csak engedéllyel lehetett belépni.

A Várdomb ma jelzett turista ösvényen könnyen megközelíthető. Különösen szép példája a dombvidéki Árpád-kori kisvárainknak.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 59.664 (46.994400)
K 16° 27.883 (16.464712)

Információk: Csákánydoroszló község Körmendtől 10 km-re nyugatra helyezkedik el. A településtől kb. 4 kilométerre ÉNY-ra a Strém-patakot délről kísérő magaslat nyúlványának végén a Várdombon helyezkedik el az Árpád-kori kisvár.

Csákánydoroszlótól északnyugatra, az erdõben levő határközeli üdülőig műúton lehet autóval eljutni. Innen a Várdomb a zöld jelzésen, kb. egy kilométeres könnyű túrával érhető el.

Különösen szép példája a dombvidéki Árpád-kori kisvárainknak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció