Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Petőszinye - SvinicaSzlovákiaFelvidékAbaúj-Torna történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Petőszinye vára

Petőszinye váráról szinte semmilyen történelmi forrás nincs. Eredete a 12. és 13. század fordulójára tehető. Magának a várnak a maradványait egy észak-déli irányú ovális domb képviseli. A vár körülbelül 50 méter hosszú és körülbelül 30 méter széles volt. A várban mintegy 8 × 12 méteres palotaépület alapfalainak nyoma látható. Északon egy kerek védőtorony állt.

A várat mintegy 1 méter vastag fallal vették körül. A vár másik erődítménye egy hatalmas, 4-5 méter mély, 13-17 méter széles várárokból és a várárok előtti sáncerődítésből állt.

https://www.treking.cz/regiony/svinica-hrad.htm

A falutól keletre emelkedő Várhegyre a 12–13. század fordulóján várat építettek. A falut 1276-ban említik először, mint az Aba nembeli György fia Ethuruh birtokát. IV. László király a szinyei uradalomhoz csatolta Csákány és Bőd falvakat. Később Somosi Péter birtoka. Már a 13. században állt gótikus temploma is. 1390-ben az időközben királyi birtokba került uradalmat Luxemburgi Zsigmond hívének, Perényi Miklósnak adta. (Wikipédia)

GPS: É 48° 43.724 (48.728737)
K 21° 29.056 (21.484262)

Információk: Petőszinye várához a települést keleti irányba hagyjuk el földúton. Az úton a hegy gerincéig haladunk, a kanyar csúcspontjáig. Itt az erdőbe fordulva, északi irányba haladva, hamarosan a várterületre érünk, mely szabadon bejárható, fényképezhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció