Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Asszonyfalva - Frauendorf - Axente SeverRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Mindenszentek tiszteletére szentelt, egyhajós asszonyfalvai templom valamikor a 13/14. század fordulóján épülhetett. 1322-ben már fennáll, ebben az évben György nevű plébánosát említik. Tornya a szentély és a hajó találkozásánál a szentélynégyszög fölé épült, melyet vastag falak támasztanak alá. Ezáltal a templom belseje mintegy két térre van osztva. A terméskőből készült torony földszintjét keresztboltozat fedi, falazata itt 1,6 méter vastag. Emeleteire a falba épített lépcső vezet fel. Sarkaiba faragott köveket építettek be. A legfelső emeleten minden oldalon egy gótikus ikerablak található. Harangja 1690-ből való.

A templom keresztboltozatos szentélye sokszögzáródású, minden oldalán csúcsíves ablakokkal. A hajó mennyezete is keresztboltozatos, déli ablakai csúcsívesek. A boltozati bordák rozettás zárókőbe futnak össze. A torony déli oldala mellett kis félköríves apszisú kápolna áll. A templom keskeny nyugati kapuja félköríves, csakúgy, mint az északi kapu. Az erődítés ideje az 1490 körüli évekre tehető. A templomra védelmi szinteket építettek, a nyugati homlokzat támpilléreit megerősítették. A torony utolsó emelete fa gyilokjárót kapott. A szentély fölé két emelet épült, lőrésekkel ellátva. A nyugati bejáratot egy csapórács zárta, aminek vezetősíne még látható.

A templom épületének erődítési munkálatai során a templom köré – valószínűleg egy régebbi alapfalra – szabálytalan ovális alakú kerítőfalat emeltek. E falat legutóbb 1996-ban javították. Kapubejáratát a keleti oldal felől hajdan kaputoronnyal erősítették meg, ennek azonban mára csak alapfalai maradtak meg. 1891-ben a toronytetőt bádoggal fedték le, 1964-ben a tetőszéket javították, amely cseréptetőt kapott.

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 565.

GPS: É 46° 5.532 (46.092194)
K 24° 12.808 (24.213474)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció