Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dános - Dunesdorf - DaneşRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Középkori templomáról nem ismerünk adatokat, mivel azonban ezen a környéken már a 13. században szász telepesek éltek, a falu és a templom keletkezése is alighanem erre az évszázadra tehető. A település 1348-ban a kolozsmonostori apátság birtoka volt.

1506-ban templom építése miatt a község adómentességet kapott. A korábbi templom helyén ekkor egy későgótikus csarnoktemplom épült fel, amelyből mára a sokszögű szentély, az oldalfalak és a támpillérek maradtak meg. A szentélyt hálós boltozat fedi, keleti részén egy hármasívű, kőcsipkés ablakkal.

A plébánia épülete 1794-ből való.

1855-ben a templomot átépítették, 1868-ban elkészült a hajó fölötti boltozat. 1927-ben a segesvári Franz Letz építész tervei alapján a templom nyugati falánál fa gyilokjáróval ellátott új harangtornyot emeltek.

A templomot a 16. század elejétől várfal veszi körbe, amit északnyugaton lebontottak. Délkeleten egy kisebb torony áll, ami egykor kapu és harangtorony volt.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 615-616.


GPS: É 46° 13.363 (46.222721)
K 24° 41.796 (24.696604)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció