Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felmér - Felmern - FelmerRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Felmér falut már 1206-ban említik, és bizonyosnak látszik – bár erről oklevelek nem maradtak fenn – hogy ekkoriban már temploma is volt. Ezt bizonyítják azok a templomon még megfigyelhető stílusjegyek is, amelyek a román-gótikus átmeneti korra utalnak. A legelső, háromhajós templomból napjainkra a szentély négyszöge és a keleti apszis maradt fenn.

1494-ben Felmér a templom részleges átépítési munkálataihoz Nagyszebentől 8 arany nagyságú összeget kapott.

Ekkortájt tették védhetővé a templomot. A szentély fölé védelmi szintet emeltek. A szentély falazatának belső felét megerősítették, az oldalhajókat lebontották.

1658-ban a település nagy részét a törökök megsemmisítették. Arról, hogy ekkor kapott-e ekkor valamely hadi szerepet a templom, nem maradt fenn adat.

1800 körül a templomhajót újra boltozták, és egy új diadalívet állítottak. Az északi falat erős támpillérekkel támasztották meg. A ma látható harangtornyot 1795-ben emelték, majd 1866-ban restaurálták. A templom ma igen rossz állapotban van, használaton kívül áll, berendezését elszállították.

A templomot övező sokszögű várfalat a 15. században építették, mely az északi és keleti oldalon – igaz, erősen romos állapotban – ma is fennáll. Valaha három torony erősítette, ezekből mára az északnyugati és az északkeleti torony maradt meg.

A 19. században a kerítőfal déli szakaszának helyén iskola épült.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 629.


GPS: É 45° 55.740 (45.929001)
K 25° 0.688 (25.011461)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció