Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Jakabfalva - Jacobsdorf - IacobeniRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A település első temploma feltehetően még a szászok itteni letelepedésekor, valamikor a 12. században épült fel. Ebből a korai épületből a szentély déli falában talált szentségtartó és kőküszöb, valamint a szentélynégyszög boltozatának részei maradtak fenn. 1309-ben papját, Miklóst a szász egyházközségnek a gyulafehérvári püspökség ellen folytatott, egyházi tized ügyében zajló perirata említi. Feltehetően e Miklós plébános építtette a 14. század első harmadában a régi templom helyére az új, Szent Jakab tiszteletére szentelt gótikus templomot, torony nélkül, csúcsíves diadalívvel, lapos mennyezettel és sokszögzáródású, keresztboltozatos szentéllyel. A 15. század végén a templomhajót késő-gótikus hálós boltozattal látták el.

A 15/16. század fordulója táján a templomot védhetővé tették: egy nagy védelmi tornyot emeltek a nyugati oldalon. E torony oldalainak hossza alapjainál 9,4 m, így szélesebb lett, mint a hajó. Földszinti bejárata a templomból egy csúcsíves ajtón keresztül történt. A dongaboltozatú felső szintre a falba vágott lépő vezet fel. A fa gyilokjáróval ellátott tornyot piramistető fedi. A sekrestye fölé egy ötszintes, fa gyilokjárós védelmi tornyot, a templom fölé pedig egy védelmi szintet építettek. A kiugró szintet 15 boltív tartja, amik támpillérek között feszülnek. A sekrestye fölé került torony mintegy védőköpennyel erősíti meg sekrestye falait. A nyugai torony építésekor az ott lévő kaput megszüntették.

A templomot egy négyszöghez közelítő várfal veszi körbe. A kerítőfalon dupla lőrések vannak. Északon áll a kaputorony, délkeleten egy saroktorony 1547-es évszámmal és jó állapotban megmaradt külső festéssel.

Északnyugaton egy megerősített terményraktárház látható, amit ma imateremnek használnak. Két szintje van, lőrésekkel. Délkeleten egy saroktornyot lebontottak. A kaputornyot hajdan csapórács védte, előtte egy fallal védett előudvart alakítottak ki az északi oldalon.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 663-664.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 3.045 (46.050751)
K 24° 42.744 (24.712408)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció