Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kiskapus - Kleinkopisch - Copşa MicăRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kiskapus templomát valamikor a 13. század folyamán építették. Ezt egyértelműen bizonyítja, hogy a templom nyugati homlokzata a kis harangtoronnyal román-kori díszítésformákat mutat: boltívdíszítéseket, falfülkéket fogazott felső záródással, melyek a küküllővári református templom román-kori formáira emlékeztetnek. Az még vitatott, hogy a szentély mai formája a román-kori építési fázishoz tartozik-e.

1415-ben Miklós, majd 1516-ban Péter nevű plébánosát említik a források. A templomot középkori eredetű, mára erősen átalakított védőfal övezte. Nagyobbik harangja a 15. századból való, a kisebbiket 1548-ben készítették.

A falu magyar lakói a reformáció idején lutheránusok lettnek, később azonban sokan visszatértek a katolikus hitre. Részben ebből adódott, hogy az 1760-1770-es években a lutheránusok és a katolikusok egyaránt a magukénak akarták tudni a középkori templomot, amelyért egyre hevesebbé váló küzdelem, ill. zavargás keletkezett. Végül vegyes bizottság érkezett a községbe, és 1773-ban a lutheránusoknak ítélte a templomot, majd 1786-tól a szász papot magyar lutheránus pappal cserélték le. A döntésbe beletörődött katolikusok 1779-ben új templomot építettek maguknak a településen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 677-678.


GPS: É 46° 6.984 (46.116394)
K 24° 15.247 (24.254122)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció