Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kóbor - Kivern - CoborRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kóbor


Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Tyúkosi (Tekesch)-patak mellett fekszik Kóbor község. 

Kóbor falu első említése 1206-ból való, ekkor ”villa Cowrnh” néven említik. A falu középkori templomáról nem maradtak fenn okleveles említések. Szász lakosait 1432-ben egy török támadás során kiirtották. Helyükbe székelyek telepedtek. A tatárok 1658-ban lerombolták a falu templomát, amely feltehetően egy román kori előzményekkel bíró 15. századi gótikus templom lehetett. Néhány évtizeddel később újjáépítették, majd 1802-ben leégett. A mai templom kazettás mennyezete 1846-ban készült. 

A templomot egy négyszögletes, 50 x 32 méteres védőfal veszi körül. A falak négy méter magasak, félköríves lőrésekkel. A négyszög alaprajzú várfal sarkaiban egykor tornyok álltak. Az északnyugati, falsík elé kiugró torony négyzetes alapú, oldalai nyolc méter hosszúak. A délnyugati tornyot 1900 környékén lebontották. A háromemeletes délkeleti torony hét méterre ugrik ki a falsík elé, van két szuroköntője, kicsiny, kerek lőréssekkel felszerelt felső szintje, valamint félköríves lőrésekkel ellátott alsó szintje. Egy rajta elhelyezett, mára olvashatatlan feliraton az 1653-as évszám állt.

Forrás:
Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 684-685.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 56.860 (45.947670)
K 25° 3.234 (25.053892)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció