Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mártonhegy - Martinsberg - ŞomartinRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Mártonhegyi-patak mellett fekszik Mártonhegy község.

Mártonhegy Szent Mártonnak szentelt háromhajós bazilikális temploma a 13. században épült. Papját, Jánost 1335-ben említik. Ebből a korai templomból megmaradt a nyugati homlokzat előtt épült négyzetes torony. A torony második szintjéről nyíló karzatok a 13. század második felére jellemzőek.

1500 körül, a templom erődítési munkálatai során az addig félköríves szentélyt meghosszabbították, átépítése után már a nyolcszög három oldalával zárult.  Ugyanekkor a szentély fölé egy védelmi emeletet építettek, a szentély déli oldalán pedig sekrestye készült. Az északkeleti sarokban a szentély és az oldalhajók között korábban feltehetően egy torony állhatott, amiből a földszinti keresztboltozat indítása megmaradt. A nyugati tornyot gerendavázas fakonzolokon nyugvó gyilokjáróval látták el. A torony déli oldalára 1795-ben egy dongaboltozatos előcsarnokot építettek. Ekkor a szentély új süvegboltozatot kapott, a főhajó pedig barokkos mennyezetet. 1987-ben állagmegőrzési munkálatokat végeztek a tornyon és a harangszéken.

1500-ban a templomot kétszeres várfallal is körülvették. Ebből a külsőt valamikor a 19. század elején, a belsőt 1886-ban lebontották. Az 1886-ban lebontott négyszögletes kerítőfal alaprajzát telekkönyvi vázlatok alapján sikerült megállapítani. Martin Schlichting egykori rajzán a harangtoronytól északra egy kisebb védőtorony gerendavázas gyilokjáróval és sátortetővel ismerhető fel.

 

Forrás:

 

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 706. 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 51.349 (45.855816)
K 24° 40.197 (24.669947)
Várak.hu mobil applikáció