Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Martontelke - Martesdorf - MotişRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Grund-patak mellett fekszik Martontelke község. 

A falut először 1319-ben, Szent Mártonnak szentelt plébániatemplomát 1414-ben említik, papja ekkor György volt. Feltehetően már a 14. század elején állt itt templom, amelyet a 15. században átépítettek. Ez utóbbi épület számos része napjainkig megőrződött. 

A szentély keresztboltozatos, a 19. században meghosszabbított hajó pedig – amely hajdan szintén keresztboltozatos lehetett – ma stukkódíszítéses sík mennyezettel van befedve.

A 15. században a templom köré egy szabálytalan sokszög alakú, erős, lőréses várfalat építettek. Ezt tornyok erősítették, amelyekből három napjainkig megmaradt. A keleti, lőrésekkel és öntőlyukakkal felszerelt tornyon az 1648-as évszám olvasható. A félnyeregtetővel ellátott, kétszintes torony földszintje dongaboltozatú. 1875-ben a védőfal egyes részeit az iskolaépület építésekor elbontották.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 703.A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 3.631 (46.060524)
K 24° 20.580 (24.343004)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció