Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Miklóstelke - Klosdorf - CloaşterfRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Miklóstelke (Klossdorf, Cloaşterf) helység 1267-ben jelentkezik első ízben oklevélben praedium Nicolai néven.

1353-ban Villa Nicolai, 1356-ban Zenthmiclostelke, 1418-ban Closdorf, 1427-ben Miklostelke, 1492-ben Kolosdorf, 1504-ben Closdorf (uo.) a neve.

1353-ban plébániatemploma van, papja és rektora Konrád, akinek elődje János volt.

A XV. század végén a régi templom helyett újat építenek, amiről a szentélyben lévő kőszentségfülke falába vésett dátum és felirat tájékoztat: „1524 hec structura finita est per me Mrm Stephanum Ungar Schesestur.” Az építkezés segélyezésére a hét szász szék 6 koronát utal ki: „in subsidium structure ecclesie”.

Temploma egyhajós, szentélye olyan széles, mint a hajó, és gótikus sokszögzáródású. Mind a hajót, mind a szentélyt sűrű gótikus téglabordás hálóboltozat fedi. Az egészre védőemeletet húztak, melynek alátámasztására támpilléreken nyugvó árkádok készültek. Az épület egyetlen bástya képét mutatja, mivel nincs tornya. A nyugati kapu felett még látszanak az egykori csapórács helyének nyomai. Keresztelőmedencéjének kőből faragott kelyhe még az előző templom emlékét idézi. Felső peremén sárkány, kereszt és madár alakját faragták ki. XIV. századi.

A második templommal egyidős a négyzet alaprajzú várfal; sarkain bástyákkal. A nyugati kaputornyot leomlása után, 1816–1819-ben karcsú harangtoronnyal váltották fel.

Az 1802. évi földrengés okozta károk javítását felirat örökíti meg: „Deo Auxiliante Aedes haec Sacrae terrae motu ruinosae factae sunt renovatae Anno 1803”.

A XIII. századtól a kerci apátság birtoka, majd 1474-től a szebeni Mária egyházé lesz.

A település nevét a XIII. századi templom védőszentjétől, Szent Miklóstól származtatják, melynek németes-szászos rövidítése Clos.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 709-710.


A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 8.874 (46.147896)
K 24° 59.802 (24.996696)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció