Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Morgonda - Mergeln - MerghindealRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység területén, a Morgondai- (Grundgraben-) patak mellett fekszik Morgonda község.

A Szűz Máriának szentelt morgondai templom valószínűleg a 13. században épült. Először 1332-ben említik a pápai tizedjegyzékben, papja, János kapcsán. 1600-ban Vitéz Mihály serege nagy károkat okozott a faluban; ekkor a templomot is elfoglalták, amely a harcok során megsérült.

A román stílusú, bazilikális elrendezésű templom apszisa egykor valószínűleg félkörívvel záródott, az 1500 körül zajló erődítési munkálatok során azonban elbontották amiatt, hogy a szentélynégyszög fölé tornyot emelhessenek. Az elkészült, négyszintes szentélytoronynak hajdan még sátortetővel fedett gyilokjárója is volt. A templomban lévő várkút a 16. században készült.

A síkmennyezetes középhajó 19 méter hosszú és 7 méter széles. A középhajó és oldalhajók között négyszögletes oszlopok húzódnak, melyeket boltívek kötnek össze. A 18. századi renoválások alkalmával az oldalhajók keresztboltozatát barokk boltozattal helyettesítették. A templom nyugati tornya is román kori, a 16. század elején támpillérekkel erősítették. E tornyot az oldalhajók eredetileg közrefogták, de a templom erődítéseinek kiépültekor ezt a szakaszt az oldalhajókból elbontották. Ekkor falazták be a nyugati kaput is. 1803-ban készült el a főhajó stukkó mennyezete.

A templomot 16. századi négyszögletes kerítőfal veszi körbe. A lőréses falakat egykor gyilokjáróval látták el, ebből most csak a gerendafészkek láthatók. A négyszögletű várfal sarkain valaha négy torony állt, napjainkra csak kettő maradt meg. A délnyugati saroktornyot sátortető, a délkeletit félnyeregtető fedi. Legutóbb 1978-ban zajlottak helyreállítási munkálatok a kerítőfalon és a templomon.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 715.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 57.863 (45.964378)
K 24° 43.399 (24.723312)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció