Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagybaromlak - Wurmloch - Valea ViilorRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor főágának nyugati részében, a Grund-patak mellett fekszik Nagybaromlak község.

A Szt. Péternek szentelt Nagybaromlak egyhajós csarnoktemplomának keletkezése a 13. századra nyúlik vissza. Ebből a korai templomból napjainkra csak a torony maradt meg. Az Árpád-kori templom alapfalait 1970-ben tárták fel, majd ezután visszatemették.

A templom első említésekor, 1357-ben plébániaként jelentkezik egy oklevélben, plébánosa ekkor Geghard volt. A templom jelenleg megfigyelhető legkorábbi építészeti elemei a 14. század közepére keltezhetők. A 15. század végi erődítések során támpillérekkel látták el, nyugati kapuját ekkor elbontották. 1359-ben épült meg a ma is látható, a nyolcszög három oldalával záródó, hálóboltozatos gótikus szentély. Az oltár előtt felállított kő keresztelőmedence a román korból maradt meg, a szépen faragott szentségfülke 1504-ből való.

A gótikus időkben a templomot meghosszabbították, a szentély fölé pedig háromemeletes védőtornyot emelnek. A csillagboltozattal ellátott gótikus hajó – amely 23,85 méter hosszú és 8,35 méter széles lett – védelmi emeletet kapott, ablakait leszűkítették. Az eredetileg 12 méter magas nyugati tornyot 1600-ban 6,70 méterrel megmagasították.

A templom átépítésével és védhetővé tételével egyidejűleg a 16. század elején a templom körüli várfalat is felújították. Az ovális alaprajzú várfal egy korábbi védőfal alapjainak használatáról tanúskodik. A várfal 6-7 méter magas, védőfolyosóval ellátott, amely téglaíven vezet a fal mentén. A falban függőleges lőrések és kis szuroköntők figyelhetők meg. A nyugati oldal kapubejáratát csapórács védi, amelynek hornyai a mai napig fennmaradtak. A déli, északi és keleti részen egy-egy torony épült a várfal elé. A keleti torony háromszintes és gúlatetős. A templomvár déli oldalán gót betűs felirat és egy 1591-es évszám olvasható.

A 19. században a védőfalon kívül és belül terménykamrákat építettek. Ezeket 1966–1967 között lebontották. 1969–1970 között az Országos Egyháztanács építészeti osztálya felújította a védőfalat, és a meglévő alapokon helyreállította az északi védőfolyosót, majd 1987-ben a templomtornyot betonívekkel és horgonyokkal megerősíttette.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 720-721.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 4.994 (46.083225)
K 24° 16.634 (24.277233)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció